Астероид који иде ка Земљи могао би све да нас учини милијардерима

Г.С.
Астероид који иде ка Земљи могао би све да нас учини милијардерима

Наса покреће мисију у којој ће проучавати астероид за који се вјерује да садржи толико драгоцијених метала да би сви на Земљи били милијардери. Богатство које “носи” то небеско тијело процијењује се на око 10.000 билијарди долара.

Откривен у марту 1852. године, 16 Психеја, стијена је широка 200 километара. Вијек и по након открића, астероид ће бити у фокусу Насиног пројекта, чији почетак се очекује у августу 2022. године.

Летјелица Америчке агенције за истраживање свемира на дестинацију би требало да стигне четири године касније, почетком 2026. године.

То ће бити прво истраживање метала умјесто камена и леда, што је уобичајена пракса код мисија на небеска тијела.

“За разлику од већине других астероида који су камена или ледена тијела, научници мисле да се (метални) астероид 16 Психеја типа М састоји углавном од гвожђа и никла сличних оним који се налазе на Земљи”, наводи Наса.

Астероид се налази између Марса и Јупитера. Вјерује се да је дио протопланете уништене бројним сударима са другим тијелима при формирању Сунчевог система.
Циљ разријешење мистерије поријекла астероида 16 Психеја

Тим у Калифорнији је израдио температурну мапу која ће помоћи Насиним стручњацима да разумију боље својства површинског дијела астероида. Инфрацрвени снимци небеских тијела обично пружају само фрагмент података еквивалентних једном пикселу, али истраживачи се надају резолуцији од 50 пиксела.

“Налази су огроман корак ка разријешењу мистерије поријекла овог необичног објекта за који су неки мислили да је комад језгра протопланете која није имала среће”, навели су истраживачи задужени за недавне студије.

Открили су да површину астероида најмање 30 одсто чини метал, а и површинске стијене садрже ситније комаде метала.

На основу снимака направљених телескопом Хабл процијењује се да вриједност драгоцијених метала на астероиду креће око 10.000 билијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана