Армија духова спасла је хиљаде живота: Како су четири америчка војника подигла тенк од 40 тона? VIDEO

istorijskizabavnik.rs
Армија духова спасла је хиљаде живота: Како су четири америчка војника подигла тенк од 40 тона? VIDEO

Недуго послије савезничког искрцавања у Нормандију или фамозног "Дана Д", 6. јуна 1944. двојица Француза на бициклама налетјела су на невјероватан призор - четири америчка војника подигла су и носила тенк тежак 40 тона!

Један од војника их је угледао и када им је видио шок и невјерицу на лицу једноставно је рекао: "Американци су веома снажни", пише магазин Смитсонијан.

Патриотизам на страну, људи из 23. јединице нису били никакви супер хероји. Имали су ипак, веома занимљив тенк - на надувавања!

Армија духова

Њихова јединица звала се прилично мистериози и злослутно - Армија духова. Сачињавало ју је 1.100 умјетника, илустратора, и специјалиста за звучне ефекте регрутованих из њујоршке и филаделфијске умјетничке школе. Задатак им је био, иако у суштини једноставан, ништа мање необичан - преварити нацисте, пише Историјски забавник.

У остварењу овог циља помогли су им поменути тенкови на надувавање, велики звучници који су емитовали звуке огромне армије у покрету и лажни радио трансмитери. Све ове предмете, умјетници су сами израдили, а уз помоћ њих су исценирали више од 20 операција и војних "акција".

Неке процјене говоре да су на овај начин спасли између 15.000 и 30.000 живота "правих" војника. Њихова велика превара никада није откривена, а била је толико тајна да ни њихове колеге војници нису знали за постојање ове јединице. По завршетку рата, највећи број војника-умјетника је наставио умјетничку каријеру. Најгоре од свега је што годинама никоме нису могли да испричају шта су проживјели и каква су дела учинили.

Тајна је чувана више од 40 година. "Армија духова" први пут је поменута у Смитсонијан магазину 1985. године. Прије пет године је изашао и документарац у коме су неке тајне коначно откривене.

Неке, али не све!

"Ово је савршен примјер како има феноменалних, фантастичних прича о Другом свјетском рату које нас још увијек, 70 година касније, одушевљавају. Ипак, има ствари које су, када је у питању 'Армија духова' још увијек скривене", тврди Рик Бајер, редитељ истоименог филма, преноси Смитсонијан магазин.

Обмана је дуго била дио рата. Тројански коњ је можда најпознатији примјер. Ипак, оно што одваја 23. јединицу од свих других прича је комплексност стратегија које су коришћене да се креира мултимедијални "шоу" који је потпуно преносан, али у исто вријеме и невјероватно увјерљив.

Нацисти би се заварали на једном мјесту, опрема би се спаковала и умјетници би већ сутрадан били на другом мјесту, спремни да понове обману.

"Представа над представама"

Своју највећу "представу" чланови "Армије духова" одиграли су пред сам крај рата. Како би америчка 9. армија прешла Рајну и ушла дубље на њемачку територију, 23. армија је имала задатак да измами Нијемце.

Претварајући се да су 30. и 79. дивизија, комбинујући праве тенкове са онима на надувавање, 1.100 људи је тада заварало непријатеља да помисли да против себе има преко 30.000 војника!

Нацисти превару никада нису схватили. "Армија духова" вратила се у САД у јулу 1945. године. Очекивали су да ће учествовати у инвазији на Јапан. Међутим, послије бацања атомских бомби на Херошиму и Нагасаки, њихове "услуге" нису више биле потребне. Јединица је расформирана 15. септембра 1945. године. Приче војника/умјетника који су на један невјероватан начин "осликали" свијет у његовом најмрачнијем раздобљу никада нису ушле у званичне књиге и документе о Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана