Американци хвале Русе: "Ново смртоносно оружје"

Б92
Американци хвале Русе: "Ново смртоносно оружје"

Вишециjевни ракетни систем ТОС-2 "Тосочка" лако може уништити било који непријатељски тенк, наводи амерички часопис ''Nacional interest''.

Тај часопис је систем назвао "страшним новим руским оружјем".

"Иако су многе државе, укључујући Сједињене Америчке Државе, престале да користе ракетне системе, Москва је удвостручила напоре да употријеби ове системе на савременом бојном пољу. Умјесто система које је користила пјешадија током оба свјетска рата, Русија је направила ТОС-1А 'Солнцепек', вишеструку ракетну платформу постављену на шасију тенка Т-72 за лансирање термобаричних пројектила", пише амерички часопис.

За разлику од својих претходника, ТОС-2 је базиран на шасији точкова веома проходног камиона "Урал".

"То му даје изглед чувеног ракетног система са више лансираних БМ-13, који је направљен током Другог свјетског рата под именом 'Каћуша", наводи се у тексту.

Вишецијевни ракетни систем ТОС-2 је модерно оружје са повећаним дометом гађања, аутоматизованим системима за лансирање и контролу ватре, пише Спутник.

Војска је показала борбену снагу ракетних система на вјежбама "Кавказ 2020". Термобаричне ракете лако су погађале циљеве који су симулирали оклопна возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана