Зашто волимо њемачке производе?

Политика.рс
Зашто волимо њемачке производе?

Београд - Од свих европских земаља Њемачка има највише компанија међу сто најбољих свјетских брендова, пише "Политика".

Ознака "Мејд ин Џермани" је као гаранција квалитета и даље широм свијета добро позната и цијењена, али више није довољна да на свјетском тржишту обезбједи дугорочни успјех њемачких производа. Ово је закључак истраживања које је спровела државна агенција за спољну трговину и маркетинг „Џермани трејд енд инвест", јавља агенција Бета, а преноси "Политика".

Иако је ова ознака квалитета и даље на цијени, наводи се у истраживању, за успјех њемачких предузећа у иностранству потребно је радити на стратегији дугорочног везивања купаца за њемачке производе.

Агенција је у 15 земаља истражила колика је данас права вриједност марке "Мејд ин Џермани". Испоставило се да је у САД она и даље синоним за квалитет, прецизност и поузданост. Поготову када је ријеч о машинама и аутомобилима, привлачност ове марке је велика. Но, како се наводи у истраживању, у САД су купци захтијевни и добро информисани. Често је за њих важно да њемачке фирме нагласе да је одређена роба произведена у САД, али уз поштовање њемачких стандарда.

У Русији је пак "Мејд ин Џермани" ознака врхунског квалитета. У тој земљи су сви њемачки производи изузетно цијењени – од аутомобила и машина, преко индустријских постројења до лијекова, одјеће и животних намирница. Једино то није случај када је ријеч о производима информационе и комуникационе технологије.

У Бразилу, како се наводи, богати изузетно цијене њемачке производе, али их "нова средња класа" често не зна. Поред тога, на одлуку о куповини на бразилском тржишту све више утиче цијена производа, као и блискост са потрошачима. Но, бразилско тржиште остаје међу најатрактивнијима за њемачке фирме, које, наводи се у студији, морају да побољшају маркетинг.

Међутим, сјај ознаке "Мејд ин Џермани" у Кини почиње да блиједи, јер "конкуренција у овој земљи не спава". Иако је Кина за њемачку машинску индустрију најважније тржиште, конкуренти су све активнији, добит почиње да опада. И у овој земљи, како се наводи, њемачка предузећа морају да производе на лицу мјеста, али и да "докажу" да је квалитет производа у складу са ознаком "Мејд ин Џермани", што остаје "један од највећих изазова за будућност".

Имиџ њемачких производа у Великој Британији, гдје је прије 130 година и смишљена ова ознака, бољи је него икада. Једино када је ријеч о коришћењу обновљивих извора енергије све више се цијене домаћи производи. Производи са овом ознаком веома се цијене и у Шпанији, Италији, Јужној Кореји или Пољској. У Уједињеним Арапским Емиратима је маркетиншко дејство ознаке и даље знатно, али је видно и да слаби и да њемачке фирме не могу да се поуздају само у у "бонус" који им обезбјеђује "Мејд ин Џермани".

Како каже Миљан Премовић, Извршни директор Агенције за тржинта истраживања "Интелиџенс", ефекат земље порекла је важан фактор у одлучивању за куповину неког производа, а нарочито на тржиштима гдје је велика конкуренција.

Ипак, додаје, најјачи свјетски брендови су то превазишли и за "Најк", "Ксерокс" или "Кока-Колу" је свеједно гдје производе своју робу, јер она носи вредност која је универзална.

Ипак, каже, међу сто најбољих свјетских брендова Њемачка међу европским земљама има највише компанија са брендовима свјетског калибра, укупно 10.

Међу њима су "Мерцедес-Бенц", BMW, "Фолксваген", "Ауди", "Порше"… Иако највише "топ" брендова долази из ауто-индустрије, Њемачка има брендове и из IT индустрије (САП), козметике ("Нивеа" ), спортске опреме ("Адидас") и техничких уређаја – "Сименс" .

"'Мејд ин Џермани' купцу 'гарантује' квалитет, али не свих производа. Гастрономија је више везана за Французе, мода за Италијане, а Нијемци озбиљну конкуренцију у тој области у којој су јаки (аутомобилска индустрија и машине) имају са Јапанцима", каже саговорник "Политике", додајући да Нијемци свој национални бренд нису створили рекламном кампањом на CNN-у и појављивањем на сајму туризма у Шангају, као што многи мисле да то може, већ марљивим радом и дугорочним планом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана