Зимске гуме у БиХ најјефтиније

Агенције
Зимске гуме у БиХ најјефтиније

Загреб - Зимске гуме у Србији нису толико јефтине колико се очекивало, а слична ситуација важи и за Словенију, пише Пословни дневник.

Због тога је најповољније купити гуме у Босни и Херцеговини. То највише одговара држављанима Хрватске, којима се, за сваку куповину изнад 100 конвертибилних марака (око 51 евро) враћа 17 одсто ПДВ-а.

Али он се добије ако износ не прелази 300 евра. Дакле, возач мора да потроши 380 куна, а не смије прећи 2.232 кн (300 евра) да би добио повраћај новца.

Ово је показало истраживање подстакнуто доласком зимске сезоне, која возачима доноси и обавезу да почну да возе са зимским гумама.

У Србији је зимска опрема обавезна од 1. новембра до 1. априла, док је у Хрватској обавезна од 15. новембра до 15. априла идуће године.

Свима који се затекну у зимским условима без адекватне опреме у Хрватској пријети новчана казна у износу од 700 куна (око 94 евра). У Србији је та казна од 6.000 до 20.000 динара.

Трошкови куповине су свакоме битни, али промена гума ипак је важнија због безбједности него због казне.

Вожња с љетњим гумама при температурама испод нуле и при брзини од 60 километара на сат продужава зауставни пут на 55 метара, а аутомобил са зимским гумама зауставиће се након 44 метра. Зато, при куповини нових зимских гума треба пазити и на њихов квалитет.

За разлику од БиХ не исплати се потегнути на пут у Мађарску због зимских гума јер су цијене веће од цијена у Хрватској. У Словенији су неке гуме јефтиније и њихова куповина исплати се онима који живе уз границу, па тако и може нешто да се уштеди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана