Зашто су неки путеви у Катару обојени у плаво?

Г.С.
Зашто су неки путеви у Катару обојени у плаво?

Иако Доха има нови систем метроа, као и разгранату аутобуску мрежу, Катар у цјелини и даље снажно подржава аутомобилски саобраћај.

Иако вјероватно већ знате све о фудбалу и ФИФА Свјетском првенству 2022. у Катару, можда не знате како заправо изгледају улице и путеви у Катару. И зашто су неки обојени?

Иако Доха има нови систем метроа, као и разгранату аутобуску мрежу, Катар у цјелини и даље снажно подржава аутомобилски саобраћај.

Градњи плавог пута у Катару претходила је одлука градске администрације Дохе да се бори против екстремних врућина. Све је почело експерименталним пројектом 2019. године на путу дугом 200 метара, а сада је проширен и на друге саобраћајнице.

Идеја је да се смањи температура асфалта и околине. На локалним врућинама до 50 степени, обичан тамни асфалт има температуру за 20-25 °Ц вишу од температуре околине, пише Ревијахак. Једноставно зато што црна боја више "привлачи" топлоту.

Сврха фарбања путева "хладним" бојама, као што је плава, је да се смањи њихова температура за 15-20 °Ц. Наиме, плави премаз дебљине 1 мм садржи посебан пигмент који рефлектује топлоту, као и шупља керамичка микро зрна која ефикасно рефлектују инфрацрвено зрачење.

Осим тога, постоји и љубичасти парк и зелени тротоар који се налазе на брдима Катара. Овдје расту све врсте биљака и дрвећа из различитих земаља, а парк је замишљен као мјесто сусрета култура и цивилизација.

Љубичаста површина их допуњује не само естетски, већ и функционално. Према мјерењима, обично је 12 °Ц хладнија од нормалног тамног асфалта.

Из истог разлога је експериментално створена свијетло зелена улица – показала се мање дјелотворном – али је постала један од препознатљивих симбола града, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана