Зашто поклопац за резервоар није увијек на истом мјесту

B92
Foto: Ilustracija

Уколико сте некад позајмили аутомобил од пријатеља или га изнајмили од Rent a car агенције, приликом посјете бензинској пумпи сигурно сте имали енигму - са које је стране поклопац резервоара?

Код неких аутомобила се отвор за гориво налази на лијевој, код неких на десној страни, а постоји више разлога због чега је то тако.

Приликом пројектовања новог модела, инжењери имају слободу да отвор за гориво поставе на ону страну која је најпрактичнија. Фактори који утичу на ову одлуку су дизајн, локација компоненти као што су мотор и резервоар, али и само подвозје. Различите компоненте које су смјештене у подвозју и погонском склопу често приликом израде пројекта новог аутомобила инжењере доводе до различитих ограничења у покушају усмјеравања цијеви за точење горива на исту страну на сваком возилу.

Када би се гледала географија, логика је да Европљани и Американци имају поклопац резервоара на лијевој страни, јер је тако лакше паркирати ближе пумпи за гориво, а и сам процес точења је једноставнији. Са друге стране, могуће је да би возачи из Велике Британије, Аустралије, Новог Зеланда, Јапана и Кине више вољели да је отвор за гориво са десне стране, али се често дешава да баш британски и јапански модели имају поклопац резервоара на лијевој страни, а европски и амерички на десној.

Жеља возача уопште не утиче на позицију отвора за гориво, а иако постоје прописи о томе гдје треба поставити поклопац резервоара, ни они не одређују страну на којој би требало да се налази. Правила која се односе на системе горива у аутомобилу захтијевају да поклопац резервоара буде смјештен на најширем дијелу аутомобила, далеко од свих зона "гужвања" лима код судара и безбједно од капања на вруће дијелове издувног система или електричне жице.

Сада би било и бесмислено да сви аутомобили имају отвор за гориво на истој страни, јер би се на бензинским пумпама створиле гужве пошто би већина возача жељела да им пиштој за гориво буде на страни гдје се налази поклопац резервоара.

И за крај једна занимљивост: Ако не можете да се сјетите на којој страни аутомобила који возите се налази поклопац резервоара, једноставно погледајте стрелицу на инструменту који показује ниво горива. Већина аутомобила има показивач на инструмент табли који би могао да вас спасе враћања у аутомобил и премијештања на другу страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана