Зашто неки возачи умотавају кључ у алуминијумску фолију?

Мондо
Зашто неки возачи умотавају кључ у алуминијумску фолију?

Ваш пријатељ има кључ од аута умотан у алуминијумску фолију? Умjесто да му се смејете, можда је боља да и ви урадите исто. Разлог за то је врло важан. Јер, у јутарњим сатима, уместо аутомобила, испред зграде ћете можда затећи празно паркирно мјесто.

Један од често коришћених система на савремени аутомобилима је приступ путничком простору без кључа. Захваљујући томе, возач не мора да вади кључ из џепа да би откључао браве у возилу и покренуо мотор.

Нажалост, у овој функцији не уживају само возачи, већ и лопови. Зашто приступ без кључа прија лоповима? Кључ је потребан за отварање аутомобила. Али сигнал који он преноси увијек се може "продужити":

Поступак је једноставан. Један од лопова прилази вратима стана и уз помоћ слушалице ухвати сигнал кључа који се налази у џепу јакне окачене у ходнику. Тада се сигнал с пријемника шаље на одашиљач који се налази у џепу другог лопова који стоји уз аутомобил.

Ауто реагује на овај сигнал – врата се отварају и мотор се може покренути. Упаљени мотор се неће угасити сам, чак и ако лопов са слушалицом који стоји поред врата изгуби контакт са кључем. Ауто ће показати обавештење о недостатку кључа, али мотор се неће угасити (то је заштита у случају квара кључа).

Лопови тако могу без проблема да дођу до места где ће се аутомобил сакрити или до дестинације гдје ће се раставити на иј.

Прије две деценије приступ путничком простору без кључа спадао је у скупу опрему доступну углавном купцима луксузних аутомобила. Данас полако постаје стандард, и поред кризе са чиповима.

Не захтјева доплату у многим аутомобилима, често чак ни у оним из Б сегмента. То значи да би возачи требало да знају да се заштите.

Возач може заштитити кључ од крађе сигнала практично бесплатно. Довољно је узети мало алуминијумске фолије из кухињске фиоке.

Овај материјал добро се носи са онемогућавањем сигнала кључа и допушта возачу да кључ остави у јакни у ходнику и мирно оде на спавање.

Фолија ће спречити крађу методом "релејне кутије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана