Зашто је Голф 1 био толико популаран? VIDEO

Г.С.
Зашто је Голф 1 био толико популаран? VIDEO

Голф 1 је аутомобил који је многима прирастао за срце, али због чега?

Голф серије 1 се на огласима може наћи и за 350 евра, а када се појавио 1974. године, Голф 1 је својим дизајном који потписује Италијан Ђорђето Ђуђаро представљао потпуну супротност тадашњем VW бестселеру - "буби", како по облику каросерије, тако и у погледу механичке концепције.

Заобљене линије "бубе" замjенио је "четвртасти" облик Голфа, умjесто ваздухом хлађеног мотора постављеног позади нови продајни адут VW-а имао је водено хлађени агрегат у предњем дијелу возила, а и погон је са задњих пресељен на предње точкове.

Дизајн овог аутомобила је инспирисао бројне друге моделе попут Ford Escort или Опел Кадет, али и многе друге, а треба рећи да се Голф 1 продао у више од 6 милиона примjерака...

Чак и у бившој Југославили се сматрао као домаћи аутомобил, пошто се склапао у Сарајеву и имао ознаку ТАС...

Што се мотора тиче, Голф 1 је имао различите моторе за различита тржишта, а најпопуларнији је био 1.1-литарски који је давао 50 КС и такође бензински 1.3-литарски који је производио 60 КС.

Постојао је и 1.5-литарски дизел мотор који је такође могао да испоручи 50 КС, а биле су и јаче верзије 1.6 ГТИ од 110 КС и 1.8 ГТИ од 112 КС. (Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана