Вриједност ''Тесле'' пала за 50 милијарди долара

Srna
Вриједност ''Тесле'' пала за 50 милијарди долара

ЊУЈОРК - Инвеститори су оборили тржишну вредност ''Тесле'' за 50 милијарди долара, након што је главни извршни директор компаније Илон Маск изјавио да ће радикално смањење цене аутономних електричних возила на 25.000 долара бити могуће - али тек за најмање три године.

Тржишна капитализација ''Тесле'' је за само два сата пала за 20 милијарди долара на трговању након затварања берзе у уторак, пошто су Маск и други ''Теслини'' руководиоци представили план за нову батерију и своје производне стратегије, извештава Ројтерс.

Акције су на затварању биле у минусу за 5,6 посто, а након радног времена берзе су повећале губитак за додатних 6,9 процената.

Инвеститори су очекивали две значајне најаве на Масковом често рекламираном „Дану батерије" - о развоју батерије за вожњу од милион миља, која ће трајати добрих 10 година или више, и конкретне податке о смањењу трошкова, изражено у доларима по киловат-сату , који би коначно цена електричног возила била нижа од цене бензинског аутомобила.

Маск није понудио ни једно ни друго. Уместо тога, обећао је да ће током наредних неколико година трошкове производње батерија сманити за половину с новом технологијом и производним процесом, и испоручити „приступачан" електрични аутомобил.

„За три године. . . можемо да направимо аутомобил од 25.000 долара који ће бити у основи можда нешто бољи од упоредивог бензинског аутомобила ", рекао је.

Маск је, међутим, признао да ''Тесла'' нема целовит властити амбициозан нови дизајн возила и батерије и разрађене производне процесе, преноси британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана