Возите на резерви? Немојте

ГС
Foto: Илустрација

Многи од нас тактизирају са пуњењем горива, чека се посљедњи тренутак, а често се иде и даље од тога, вози се на резерви, са укљученом лампицом, готово до посљедње капи горива, али колико то штети аутомобилу?

"Апсолутно би требало да избјегавате вожњу са резервоаром који је готово празан. То може да доведе до скупих оштећења система за убризгавања горива", упозорава Ханс-Улрих Сандер, стручњак за моторна возила у њемачкој организацији ТÜV.

Код старијих возила, рад с минималном количином горива и гашење мотора због исцрпљивања и посљедње капи горива често је резултирао оштећењем система горива.

Квар на пумпи за гориво није био неуобичајан, објашњава стручњак за возила Торстен Хесе из ТÜv-а. Гашење мотора због мањка горива могло је резултирати чак и кваром мотора.

Код старијих дизелаша са механичким убризгавањем, вожња на резерви релативно је безболна. Код ових мотора постоји ручно одзрачивање путем ручне пумпе у моторном простору.

Савремени мотори више нису толико рањиви након што се резервоар испразни, тврде произвођачи. Ипак, стручњаци савјетују да се резерва не потроши у потпуности.

Упркос коришћењу филтера за гориво, честице прљавштине које се таложе у гориву могу бити усисане када се исцрпе посљедње залихе из резервоара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана