Волво упозорава: Емисије електричних аутомобила могу бити веће од бензинаца

гс
Foto: гс

Волво тврди да емисије из производње електричних аутомобила могу да буду далеко веће од бензинског еквивалента, након чега је позвао свјетске лидере и добављаче енергије да повећају улагања у зелену енергију, како би смањили угљенични отисак плуг-ин модела.

Тврдње су изнијете да би се поклопиле с климатским самитом ЦОП26 у Глазгову и као дио револуционарног новог приступа транспарентности који је усвојила марка, а који укључује објављивање извештаја ‘Процена животног циклуса‘ за чисто електрични Ц40 Рецхарге вредан 57.400 фунти.

Закључак извјештаја је да су емисије гасова стаклене баште током производње електричног возила готово 70 посто веће од производње бензинског модела, што је углавном резултат интензитета угљеника у производњи батерија и челика, као и због повећаног удела алуминијума у утичницама у плуг-ин возилу

Волво истиче да ЕВ Ц40 Рецхарге има далеко нижи угљенични отисак од његове упоредиве бензинске верзије током ‘фазе коришћења‘.

Ипак, и њему ће бити потребан дужи период власништва да надокнади веће емисије из производње. ‘Електрични Волво Ц40 треба да пређе око 110.000 километара да би имао мањи утицај угљениика од бензинске верзије‘.

Кад се пуни чистом енергијом, попут оне добијене из вјетра, животни циклус ЦО2 новог електричног СУВ-а се своди на отприлике 27 тона ЦО2, што је скоро пола мање у односу на 59 тона компактног СУВ-а XЦ40 којег покреће бензински мотор.

 Ако се Ц40 Рецхарге пуни користећи глобалну енергетску мешавину, која је 60 посто добијена из фосилних горива, онда се та бројка повећава на чак 50 тона, при чему се еколошки добици значајно смањују у односу на возила с конвенционалним погоном.

Волво каже да већ предузима активне кораке за рјешавање ових емисија, укључујући планирану сарадњу на развоју челика без фосила и са својим добављачима батерија за производњу батерија коришћењем 100 посто обновљиве енергије. Притом, позива остале произвођаче на предузимање истих корака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана