Volkswagen запослио овце и магарце

ГС
Foto: илустрација

Volkswagenova фабрика Chattanooga у САД тренутно запошљава 4000 људи и стадо од 50 оваца које помажу новом соларном пројекту компаније.

Volkswagenov соларни парк је изграђен 2013. године и представља једно од највећих соларних поља којим управља произвођач аутомобила у САД-у.

Систем од 9,5 мегавата обезбjеђује 12,5 посто електричних потреба фабрике у периоду пуне производње, захваљујући 33.600 соларних модула распоређених на површини од 33 хектара уз фабрику.

Међутим, питате се гдjе су у овој целој причи овце? Наиме, соларним фармама је потребно чврсто тло, због чега ерозије представљају проблем. Како би се тај процес спрijечио, трава увелико помаже, али она треба да се одржава како не би израсла преко соларних плоча – то је посао оваца.

'Прилагодљива испаша с овцама је ефикасан и исплатив начин контроле вегетација и редуковање ризика од ерозије на соларним постројењима великих размера. Овце одржавају ниску траву кроз испашу и гажење, а соларни панели овцама пружају хлад, смањујући топлотни стрес усред лета', рекао је Лоран Шаленбергер, вођа пројекта за регенеративну енергију БВ-а.

Из Volkswagen наводе да је важно да се за ту улогу ангажују само овце јер козе, које би такође могле да одржавају траву, имају тенденцију да скачу на соларне панеле и жвачу жице. Међутим, овце нису једине животиње које имају свој задатак у Chattanooga. Наиме, БВ такође 'запошљава' неколико магараца 'спасилаца', чији задатак је да овце упозоравају на било какве претње дивљине.

'Соларни парк је још један доказ Волксwагенове светске преданости заштити околине. Знајући да производимо обновљиву енергију коју одржавамо одрживијим решењима попут оваца, ова иницијатива је пример за друге велике фабрике у САД-у', рекао је Том ду Плесис, извршни директор операција у фабрици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана