Велике заблуде о гумама: Гдје гријешите при пумпању

klix.ba
Велике заблуде о гумама: Гдје гријешите при пумпању

Гуме представљају дио аута који неријетко занемарујемо у корист свега другог, па самим тиме нисмо сигурни како се адекватно бринути о њима, посебно ако се узме у обзир да се могу чути разни савјети и препоруке, које нису нужно и вјеродостојне.

Завиримо у највеће митове о гумама и сазнајмо како се адекватно бринути за своје возило.

1) Подешавање геометрије точка је нужно само када се мијењају гуме

Подешавање геометрије би требало учинити барем једном годишње, приликом замјене гума или на сваких 10.000 км.

2) Довољно је мијењати предње гуме. Стражње нису толико важне

Требали бисте мијењати све четири гуме истовремено. Препоручује се и ротирати их након сваких 10.000 км, како би се гуме једнако трошиле. Ако не можете мијењати више од двије, најбоље би било то учинити за задњу осовину, јер она даје најбољу бочну контролу, посебно у завојима, и пружа стабилност при вожњи.

3) Ако не знате колико ваздуха напумпати, пратите бројку са стране

Гуме бисте требали пумпати у складу с препоруком произвођача. Провјерите податке из приручника свог возила или с наљепнице с подацима о препорученом притиску која се обично налази на унутарњој страни возачевих врата.

4) Немојте упумпати превише ваздуха да гуме не би експлодирале касније

Ваше гуме не могу експлодирати од прекомјерне количине ваздуха, већ у случају да окрзну рупу на путу или ивичњак. Свакако их не бисте требали пумпати преко означене границе за притисак, јер ћете тиме умањити контакт гуме с цестом и изазвати њихово појачано трошење.

5) Ваше гуме су заштићене присуством капица вентила 

Капице вентила за гуме штите од воде и прашине која би се могла увући у њих. Ваздух ће неминовно изаћи кроз поре на гумама успркос присуству капица. Како бисте осигурали довољно притиска ваздуха у гумама, редовно их пумпајте.

6) Већим точковима и нископрофилним гумама ћете боље управљати возилом

Нископрофилне гуме нису истовјетне бољем управљању аутом. Други фактори, попут дизајна гуме и модела, су такођер важни.

7) Нове гуме су боље од старијих

Гуме не губе на квалитети ако су добро очуване и нису оштећене, па тако не чини разлику ако су ранијег датума, пише sgCarMart.

8) Ако пуно киши, испустите мало ваздуха

Донекле испумпане гуме не остварују бољи контакт с подлогом. Поврх тога, брже се троше тако и постоји вјеројатност да буду пробушене.

9) Да бисте остварили већу брзину, рјешење су гуме Формуле 1

Глатке гуме боље приањају него оне конвенционалне и намијењене су искључиво за тркаћу стазу. Функционирају на сухој подлози. Незаконита је употреба глатких гума у саобраћају и врло је непромишљено возити их по кишовитом времену.

10) Није потребно мијењати резервну гуму

Резервне гуме за привремену употребу су уједно и привремено рјешење. Оне не служе једнако и нису једнако издржљиве као и обичне гуме, па их не смијете сматрати дугорочним рјешењем. Препоручљиво је с времена на вријеме провјерити квалитету своје резервне гуме, јер и оне су склоне поступно се испухати.

11) Системи за праћење притиска у пнеуматицима откривају када је потребно мијењати гуму

Системи за праћење притиска у пнеуматицима (енг. Tyre Pressure Monitoring System /Т.P.М.S) прате искључиво притисак ваздуха у гумама, али не указују на истрошеност гуме нити у којем тренутку ју је потребно промијенити.

12) Сет за поправак гуме је јефтино рјешење за поправак и одржавање

Већина сетова за поправак су само привремена закрпа и намијењени су ситним оштећењима. За већу штету, ови сетови нису корисни. Свако оштећење привремено санирано уз помоћ оваквог сета морате однијети на адекватан поправак.

13) Једном када сте примијенили сет за поправак, немогуће је даљње поправљање

Као што је управо споменуто, сет за поправак служи искључиво као привремено рјешење. Чим примијетите оштећење на гумама, однесите их на адекватан и трајни поправак.

14) Чим вам механичар каже да су гуме "ћелаве", мијењајте их

На сваком власнику аутомобила је одговорност да редовно провјерава стање својих гума. Ако вам механичар каже да су гуме већ "ћелаве" и спремне за мијењање, то не мора нужно бити истина. Провјерите и сами газни слој пнеуматика. Препоручљиво је имати газни слој до 1.6 мм дубине. Све испод тога је потребно мијењати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана