У Норвешкој у претходној години два од три продата возила електрични

Танјуг
Foto: Илустрација

ОСЛО - Продаја електричних аутомобила у Норвешкој порасла је прошле године за 48 посто, што је обезбједило да готово два од свака три нова продата четвороточкаша буду аутомобили на батерије, при чему је Тесла био најпродаванији бренд.

Стремећи ка томе да постане прва држава у свијету која ће окончати продају бензинских и дизел аутомобила до 2025, Норвешка, иначе велики произвођач нафте, изузела је продају електричних возила на батерије (БЕВ) од пореза, који важи за аутомобиле са унутрашњим сагоријевањем.

Тесла је на норвешком тржишту аутомобила прошле године стекао тржишни удио од 11,5 процената, и први пут постао бренд број један по продаји у цијелој години, потиснувши са челне позиције њемачки Волксваген чији удио на тржишту износи 9,4 посто, преноси Ројтерс.

Најпопуларнији аутомобил године у овој нордијској земљи био је Теслин Модел 3, а слиједе Тојотин хибрид РАВ4, једини међу 10 најпродаванијих возила који има мотор са унутрашњим сагоревањем, и Волксwагенов електрични модел ИД.4, који је заузело треће мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана