У Кини представљен СУВ у којем су путници сигурни од вируса корона

ГС
У Кини представљен СУВ у којем су путници сигурни од вируса корона

Кинески произвођач аутомобила Geely Аutо, који је власник марки Волво и Лотус, представио је компактни СУВ који је опремљен напредним системом филтрирања зрака који ће спријечити продор нечистоћа, алергена, али и вируса у кабину.

 То вриједи и за свјетског непријатеља број 1, вирус Цовид-19.

24. фебруара премијеру модела Icon на интернету су пратили милиони људи широм Кине, а компанија каже да је 30.000 аутомобила наручено у претпродаји, преноси Дривинг.

Овај модел стиже само седам дана након што се компанија Geely обавезала потрошити 53 милиона долара на борбу против вируса, који је сада убио више од 3000 људи широм свијета, од којих већину у Кини.

“Као одговор на нову епидемију коронавируса, Geely Auto је у рекордном року развио нови интелигентни систем за прочишћавање зрака (ИАПС) који има цертификат Н95. Овај високо ефикасан ссистем за прочишćавање зрака дјелује у тандему с Ицон клима уређајем за изолирање и елиминацију штетних елемената из зрака у кабини, укључујуćи бактерије и вирусе”, наведено је у приопћењу компаније.

Н95 стандард блокира најмање 95% врло малих (0,3 микрона) честица. Међутим, честице коронавируса често мјере мање од овога, што значи да сустав филтрације вјеројатно неćе бити 100% ефикасан.

Geely Icon темељи се на концепту који је кинеска компанија показала на Сајму аутомобила у Пекингу још 2018. године, а нуди се као бензинац и хибрид. Опремљен је бројним ссистемима асистенције, па може аутономно одржавати вожњу унутар возне траке.

Има пет ХД камера и 12 ултразвучних радара који омогућ́авају и препознавање пјешака, аутоматско паркирање и аутоматско кочење у нужди.

(Index.hr)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана