У Франкфурту блистали "ламборгини +" од 3,3 милиона евра и електрични "мерцедес"

Агенције
У Франкфурту блистали "ламборгини +" од 3,3 милиона евра и електрични "мерцедес"

Најјачи продукцијски "ламборгини" у историји производиће се у малој серији од свега 63 примјерка, а сви аутомобила су распродати и прије премијере.

Италијански произвођач представио је на франкфуртском ауто-салону "сиан" - свој први хибридни модел. У срцу погонскиг система налази се атмосферски 6.5-литарски В12 мотор који се кроисти и у "авентадору СВЈ" гдје производи 770 коњских снага.

У "сиану" атмосферац је упарен са 48-волтним "благим" хибридним системом захваљујући чему аутомобил располаже са чак 819 кс (602 кW). На тај начин овај модел је постао најснажнији продукцијски "ламбо" у историји.

Снага се преноси на сва четири точка, а аутомобил из мјеста до стотке стиже за 2,8 с, што је у рангу са "авентадором СВЈ". Максимална брзина је 350 км/ч. "Ламборгини" се похвалио и да "сиан" убрзава 30-60 км/ч за свега 0,2 с, а од 70 до 120 км/ч за само 1,2 с.

Италијански произвођач планира ограничену серију од 63 возила, а почетна цијена једног примјерка износи чак 3,3 милиона евра. Овако висока сума ипак није била препрека да сва 63 аутомобила пронађу своје власнике и прије званичне премијере.

"Мерцедес" је на Сајму аутомобила у Франкфурту изложио концепт луксузне лимузине на електрични погон.

Почетак овогодишњег франкфуртског ауто-салона протиче у премијерама нових електричних аутомобила, па је и "Мерцедес" представио једно такво возило. Ријеч је о луксузној лимузини са ознаком Vision EQS. Мерцедес ознаку EQ користи за свој програм возила на струју, док се слово С симболично односи на луксузну С-класу њемачког произвођача.

За погон је одабран електромотор од 476 кс (350 кW) и 760 Нм, док се електрична енергија складишти у батеријама капацитета 100 кWх. Како је саопштено, аутомобил убрзава 0-100 км/ч за мање од 4,5 с, док је максимална брзина преко 200 км/чх. "Мерцедес" тврди да је аутономија лимузине Vision EQS са пуним батеријама до 700 км.

Аутомобил има флуидне линије, док су комбинација боја и стилски детаљи карактеристични за досадашње електричне концепте њемачког произвођача. Унутрашњост је футуристички дизајнирана и осмишљена за удобан и комфоран превоз четири особе, од којих је свака у сопственом сједишту налик фотељи.

Највише пажње привлачи елегантна командна табла која дизајном подсјећа на детаљ са јахте. Централном конзолом донимира огромни дигитални екран, а конвенционалних команди попут прекидача и дугмића у овом аутомобилу будућности - нема, док се волан својим правоугаоним обликом такође значајно разликује од округлих управљача на какве смо до сада навикли.

Што се тиче дигиталних екрана, ту су још два мања у вратима возача и сувозача, као и нека врста "head-up" дисплеја испред возача. Типично за многе концептне аутомобиле, ни овај "Мерцедесов" нема класична огледала у спољним ретровизирома, већ мале камере умјесто њих.

Изостављен је и "Б" стуб, како би се путницима олакшао улазак у кабину, а атмосферу у вожњи употпуњује ЛЕД амбијантално освјетљење. Међу напредним технологијама издваја се систем аутономне вожње три нивоа, предвиђен прије свега да олакша возачу дуга путовања ауто-путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана