У Фордовој фабрици у Крајови почела производња новог модела Puma

Agencije
У Фордовој фабрици у Крајови почела производња новог модела Puma

Нови поткомпактни кросовер у понуди је уз EcoBoost Hybrid 48-волтну електрификовану погонску технологију, тако да је Пума постала прво хибридно возило које се производи у Румунији, објавили су из Форда.

Форд је додатно запослио 1.700 људи и уложио 200 милона евра у производни погон у Крајови због производње модела који користи технологију такозваног благог хибрида (mild-hybrid) за већу економичност у потрошњи горива. У модерни производни погон у Румунији, Форд је од 2008. године до сада инвестирао укупно 1,5 милијарди евра.

Пума је један од осам електрификованих модела које ће Форд увести на европско тржиште током 2019. године. Раније ове године Форд је објавио да ће свако ново путничко возило имати електрификовану верзију – благи хибрид, хибрид, plug-in хибрид или потпуно електричну варијанту – и тако понудити једну од најопсежнијих производних аутомобилских опција за еуропске купце.

Форд очекује да ће електрификовани погонски агрегати чинити више од половине погонских јединица у њиховим путничким возилима до краја 2022. године.

Puma нуди пропорције SUV-а и практичан пртљажни простор од 456 литара који укључује и иновативни Форд MegaBox, технологије попут адаптивног темпомата са Stop/Go функцијом, препознавања саобраћајних знакова ограничења брзине и систем за одржање возила у траци којом се креће.

Различите варијанте обухватају спортску верзију Puma ST-Line, надахнуту Форд Performance моделима, и Puma Titanium X са луксузним пакетом опреме, који је представљен први пут у септембру на Салону аутомобила у Франкфурту.

Форд у Румунији запошљава око 6.000 радника, а осим Pume, у Крајови се такође израђује модел EcoSport, као и Фордов драгуљ – више пута награђивани 1.0-литарски EcoBoost турбо-бензински мотор.

Увођењем Pume у производни процес, Форд у Крајови први пут паралелно производи два различита модела у исто време.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана