У чему се вози Си Ђинпинг: Како је "Црвена застава" добила предност у односу на Мерцедес

ГС
Foto: Илустрација

Хонгћи Л5 је модерна верзија лимузине која представља омаж претходном, ретро моделу ове компаније, а предсједник Кине Си Ђинпинг тренутно је највећи промотер овог возила које је постало класа за себе.

Приликом посјете Индији пре две године, кинески председник је одлучио да путује у туристички град Мамалапурам друмом уместо хеликоптером, за разлику од свог индијског колеге Модија.

Си је пут од 57 километара прешао у аутомобилу Хонгћи, који је баш тог дана изашао на свјетлост свјетске позорнице, иако историјат произвођача ових аутомобила није од јуче, пише Н1.

То се сасвим сигурно не би догодило да не постоји фактички неписано правило по коме кинески државници не путују хеликоптером, већ искључиво аутомобилом или авионом.

Чак и када је присуствовао мултилатералним састанцима, попут Г20, предсједник Си је избегавао употребу хеликоптера, а да је ово заиста пракса, потврђивали су током година и бројни кинески званичници.

Си Ђинпинг, најмоћнији лидер у Кини након Мао Цедунга, са изгледима да доживотно остане на власти након уставног амандмана из 2018. којим је уклоњено правило о два предсједничка мандата, увео је праксу коришћења лимузине Хонћи, слично као што амерички предсједник путује у специјализованом   Кадиллку чији је надимак "Звијер".

Први пут је Си користио овај аутомобил током државне посете Новом Зеланду 2014. године, и то две верзије аутомобила Л5.

Иста лимузине, отпорне на метке, превозила га је и током турнеје по југоисточној Азији и Пацифику априла 2019. године.

Овај потез је виђен као покушај да се кинеска марка промовише на међународној сцени, у складу са Сијевом директивом из 2012. по којој кадрови Комунистичке партије требају да дају предност домаћим возилима у односу на иностране.

На ову одлуку утицај је сасвим сигурно имао и амерички председнички Кадилак познатији као "Beast", "Kadilak One", односно "First Car" (са цијеном од 1,5 милиона долара, и тежином од чак 9.100кг у својој најгабаритнијој верзији).

Су Хао, професор на кинеском Универзитету за иностране послове у Пекингу, рекао је за један кинески радио да ће одабир лимузине бренда Хонћи за превоз Сија вјероватно бити дио напора да се скрене пажња на међународној сцени на ову кинеску компанију.

Са истим ентузијазмом и напорима председник Си наставио је и прошле године када је апострофирао императив амбиције јачања националних марки аутомобила у Кини, признајући да је та грана у свету изузетно компететивна.

"Морамо да имамо језгро и кључне технологије у својим рукама, амбицију да ојачамо наше националне марке аутомобила, у индустрији са сталним развојем у дигитализацији и аутомтизацији, што је за нас изазов, уједно и прилика", изјавио је тада Си.

Ове опаске тада су дошле у јеку све веćе контроле кинеске технологије од стране САД-а и њених савезника, у свитање погоршавања трговинских односа супер сила.

Хонгqи, традиционални идеолошки симбол Комунистичке партије Кине, марка је луксузних аутомобила коју је 1958. године покренула групација China First Auto Vorks. Име има јасну симболику – Црвена застава.

Најстарија кинеска марка путничких аутомобила, дуго је била службено возило високих владиних званичника и гостујуćих угледника у Кини.

Мао Цедунг је користио током историјске посете председника САД Ричарда Никсона Кини седамдесетих. Али почев од деведесетих година прошлог века, марка је постала непопуларна јер су кинески лидери прешли на употребу увозних возила, тренда који је трајао све то Сијевог говора 2012, наког којег је кинески министар иностраних послова Ванг Жи моментално сео у Хонћи Х7, дајући пример осталим члановима партије.

Хонћи Л5 је званични државни аутомобил Кине, који користи генерални секретар Комунистичке партије Си Ђинпинг.

То је велики луксузни аутомобил у ретро стилу чији је дизајн инспирисан моделом Хонћи CA770, који је имао погон на 5.6 литарски V8 мотор са 215 КС америчке компаније Chrysler. Његова производња је трајала од 1966. до 1981, а произведено је само 847 примерака.

Иначе, постоје три варијанте модела Л5: за владу, верзија за параде, а трећа верзија је она цивилна.

Л5 је први пут представљен 2013. године на сајму аутомобила у Шангају, а познат је по томе што је тренутно најскупљи аутомобил кинеске производње који је икада био доступан за куповину - цена му је 5 милиона јуана (800.000 долара).

Намијењен је милијардерима, бизнисменима и звијездама из света шоу бизниса који желе да потенцирају своју припадност Кини.

Више него било који други локални бренд Хонгqи је блиско повезан са Кином, а власници су на то јако поносни.

Овај седан је у понуди тренутно искључиво у Кини, иако је својевремено виђен и у Бјелорусији, гдје је стигао као донација и где га је бјелоруска војска користила као аутомобил за параде (први пут на Паради победе у Минску 2015.).

Хонгqи је 2016. најавио В8 верзију Л5, са 4.0 твин-турбо В8 мотором који производи 381 коњских снага и осмостепеним аутоматиком.

Модел В12 је означен као CA7600, а верзија В8 као CA7400. CA7400 је иначе представљен 2017. године.

Хонћи Л5 је прилично велики аутомобил, дужине 5,55 метара, ширине нешто више од два метра, висине 1,5 метара и међуосовинског растојања од 3,4 метра.

Поређења ради, актуелни Mercedes-Maybach S600 дуг је 5,2 метра.

Л5 је такође веома тежак, чак и цивилној верзији без оклопа – невероватних 3.150 килограма, у поређењу са "само" 2.390 килограма лимузине Mercedes-Maybach.

Мотор, који има нимало лак задатак да ову тежину изнесе је 6.0 литарски В12 са 408 КС и 550 Нм, док је мењач шестостепени, аутоматски а снага се преноси на сва четири точка.

Компанија Хонћи није навела максималну брзину и убрзање, вероватно зато што оне не би биле претерано репрезентативне.

Потрошња је такође мистерија, али можемо да претпоставимо да овај аутомобил често посећује бензинску пумпу. Срећом, резервоар за гориво има капацитет од 105 литара

Унутрашњост је обложена панелима од ружиног дрвета, док су седишта пресвучена крем белом кожом.

Централно постављена инструмент табла је потпуно дигитална величине 40 центиметара, са доњим екраном од 20 цм осетљивим на додир који је мултифинкционалан и обухвата разне функције, од климе до сателитске навигације.

Лого на средини волана је златни сунцокрет. У кинеској симболици сунцокрет представља дуг живот и среćу. Хонгћи користи тај симбол већ неко време,а ту су и мали логотипи сунцокрета на средини точкова.

Задњи део возила нуди сав луксуз који би једна председничка лимузина требало да има, укључујући 1,1 метар простора за ноге, беж тепихе и забавни систем на задњим седиштима са телевизором и Босе озвучењем.

Занимљиво је да је Хонгћи Л5 такође опремљен ЦД-плејером са шест дискова, што је права ријеткост на савременим аутомобилима, док пртљажник делује огромно.

На крају, Хонгћи Л5 би на тржишту требало да се такмичи са аутомобилима марки Бентлеy и Ролс-Ролјс, мада се у стварности уопште и не такмичи - тоико је редак и јединствен, да представља класу за себе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана