Toyota рекла збогом лимузини коју је производила 50 година

Срна
Toyota рекла збогом лимузини коју је производила 50 година

Луксузни седан, за који можда нисте ни чули, продавао се преко пола вијека у Јапану, али и на тржишту САД.

Након више од 50 година, Toyota Mark II/Mark X одлази у пензију. Лимузина је настала још 1968. под ознаком Mark II, да би 2004. промjенила име у Mark X.

Овај седан са задњим погоном спадао је у најлуксузније Toyota моделе у периоду док јапански произвођач још није лансирао свој премијум бренд Lexus. Mark II/Mark X представљао је алтернативу моделу Toyota Camary за оне купце који преферирају лимузине са задњим погоном, уз опцију погона на сва 4 точка.

У САД је Mark II почео да се продаје 1969. под именом Corona.

Када је 1977. промијењен дизајн овог аутомобила, произвођач га је на америчком тржишту преименовао у Toyota Cressida. Под овим називом продавао се до 1992.

Toyota Mark II 2004. године постаје Mark X и под тим именом је позната до данас.

Јапански произвођач опростиће се од своје лимузине након пола вијека специјалном ограниченом серијом Mark X 250S Final Edition.

Аутомобил ће бити опремљен посебно дизајнираним 18-инчним алу фелнама и имаће тамно хромиране стилске детаље на каросерији, док ће у унутрашњости доминирати црвене и црне нијансе, а сједишта ће бити пресвучена алкантаром и кожом.

Купци ће моћи да бирају између три боје спољашњости – White Pearl Crystal Shine, Silver Metallic и Precious Black Pearl. Mark X 250S Final Edition ће моћи да се наручи у верзијама са задњим и погоном на сва 4 точка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана