Touchscreen у аутомобилу опаснији од вожње под дејством алкохола?

Агенције
Touchscreen у аутомобилу опаснији од вожње под дејством алкохола?

Коришћење екрана осетљивог на додир у аутомобилу знатно продужава време реакције возача у непредвиђеним ситуацијама у вожњи, показује најновија студија.

Технолошка унапређења у савременим аутомобила значајно доприносе комфору у вожњи и повећању безбjедности саобраћаја. Системи попут оних који указују возачу на присуство другог аутомобила у мртвом углу, или детектују пешака на путу у условима лоше видљивости и ноћне вожње, спречавају многе потенцијалне несреће и чувају животе учесника у саобраћају.

Ипак, постоје и оне нове технологије у возилима које повећавају ризик од удеса, па вожњу могу чинити опаснијом него иначе. У најновијој студији коју је објавила британска организација за безбjедност на путевима IAM Roadmart, наводи се да системи Apple CarPlay и Андроид Ауто, који служе за повезивање смартфон уређаја са мултимедијалним системима аутомобила, када се користе у вожњи могу бити знатно опаснији него вожња под дејством алкохола.

Наиме, како се тврди у тој студији, вријеме реакције возача - који користи touchscreen у вожњи - на непредвиђене околности у саобраћају, знатно је дуже него вријеме реакције возача чија је концентрација алкохола у крви у законски дозвољеним границама (испод законом прописаног ограничења).

Тако је утврђено да је реакција возача који у вожњи користи touchscreen (Android Auto и Apple CarPlay системе) спорија за 53 до 57 одсто од нормалне.

Поређења ради, код возача који је на законској граници када је ријеч о концентрацији алкохола у крви, вријеме реакције је за 12% спорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана