Тојота саопштила да је лидер глобалне продаје аутомобила трећу годину заредом

Tanjug
Foto: Toyota

ТОКИО-Јапански произвођач аутомобила Тојота саопштио је данас да је забиљежио највећу глобалну продају возила у 2022, трећу годину заредом.

    На овај начин возила марке Тојота надмашила су њемачки Фолксваген, пошто је јапански произвођач успио да ублажи утицај несташице чипова, преноси јапанска агенција Кјодо.

    Тојота је прошле године продала око 10,48 милиона возила широм свијета, укључујући она које су произвели Даихатсу Мотор Цо, произвођач мини-возила и  група Хино Моторс Лтд, произвођач камиона, што је за 0,1 одсто мање него годину дана раније.

    Јапански аутомобилски гигант саопштио је да је његова глобална производња порасла за 5,3 одсто на 10,61 милион возила, пошто су побољшане производне могуц́ности у Сјеверној Америци и Азији помогле да се ограничи негативан утицај пандемије корона вируса и несташице дијелова. 

    Иако је глобална продаја аутомобила опала први пут у две године, обим је био далеко испред ривала Фолксвагена, којем је продаја пала за 7 одсто у 2022. на 8,26 милиона возила, због прекида ланца снабдијевања.

    Такође, погођен несташицом дијелова, свјетска производња Хонде Мотор Цо. опала је за 6,4 одсто на 3,87 милиона аутомобила, док је Нисан Мотор Цо. пала за 9,4 одсто на 3,25 милиона.

    „Наш циљ није само да постанемо врх у обиму продаје. Наставићемо да тежимо да будемо компанија којој се верује у сваком региону“, рекао је званичник Тојоте.

    Домац́а производња Тојота возила смањена је за 7,7 одсто на 2,66 милиона возила, што је најнижи ниво од 1976. године, на шта је значајно утицала несташица делова, док је домац́а продаја пала за 12,7 одсто на 1,29 милиона. 

    Производња аутомобила у иностранству порасла је 11,7 одсто на рекордних 6,38 милиона, док је продаја ван Јапана порасла за 1,7 одсто на 8,28 милиона, захваљујуц́и солидној потражњи у Азији.

    Кјодо подсјећа да је Тојота прошле недеље објавила да се предсједник и извршни директор компаније Акио Тојода повлачи са функције 1. априла и да ће га замијенити садашњи директор брендирања Кођи Сато.

    Тојода ће постати нови предсједник одбора компаније, док ће досадашњи предсједник Такеши Учијамада наставити да буде члан одбора.

    Сато, који је више од деценије млађи од Тојоде, уздигнут је на челну позицију у тренутку када се компанија суочава са неколико изазова,

укључујући проширење продаје еколошких возила и постизање циљева смањења емисије угљеника. 

Група је 2022. године продала око 2,73 милиона хибридних, електричних возила и возила на горивне ћелије, што је 4 одсто више него претходне године. 

    Продаја електричних возила јапанског произвођача порасла је за 69,8 одсто, али је са продатих 24.466 возила и даље иза компаније Тесла, која је забележила продају од 1,31 милион, као и њемачког произвођача Фолксвагена који је продао око 570.000 електричних аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана