Тоjота произвела аутономну Супру која може самостално дрифтати ВИДЕО

Кликс
Тоjота произвела аутономну Супру која може самостално дрифтати ВИДЕО

Компанија Тоjота је у сарадњи с Универзитетом Стeнфорд развила аутономну верзију модела Супра која може самостално дрифтати.

Прототип је посебан по томе што је то заправо аутономни аутомобил који потпуно самостално може дрифтати. Направљен је како би помогао Тоjоти да развије софистициране алгоритме за контролу који повећавају возачке способности људи и унапређују њихову сигурност.

На пројекту заједнички раде Тоyоta Research Institute (TRI) и Dynamic Design Lab лабораторија при Универзитету Стeнфорд. TRI истиче да се већина саобраћајних несрећа догађа у свакодневним ситуацијама, у другим ситуацијама возачи можда требају направити маневре који ће приближити возило до граница или понекад преко граница управљивости.

Аутомобил који може контролисано проклизавати с мало или никако људске интервенције може помоћи возачу када "мора извршити маневре који су изван његових могућности" како би се избјегао судар. У овом случају, систем би контролисао проклизавање до којег је дошло због наглог покушаја избјегавања или лоших увјета на цести.

Када буде доступна, технологија ће постати још један изузетно користан помоћни систем за возача.

Из Тоjоте поручују да сигурносну технологију намјеравају дијелити са свима како би се што више користила на цестама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана