"Тојота" продала 10 милиона "ланд крузера"

Агенције
"Тојота" продала 10 милиона "ланд крузера"

"Тојота" је крајем августа обиљежила импресиван продајни резултат свог најстаријег модела у гами.

Легендарни теренац, један од најчувенијих "оф-роуд" аутомобила на свијету, појавио се на тржишту 1. августа 1951. године под ознаком "тојота џип БЈ". Овај модел се у почетку продавао углавном јапанским купцима, а тек се 100-ак возила годишње извозило на друга тржишта.

Доласком модела "серије 20", 1955. године, почиње масовнији извоз "Тојотиног" теренца, да би већ до 1965. јапански произвођач годишње извозио више од 10.000 аутомобила у земље широм свијета.

"Тојота" данас продаје "ланд крузер" у 170 земаља, а глобална годишње продаја достиже око 400.000 примјерака.

Захваљујући сада већ легендарној издржљивости и поузданости, "ланд крузер" је помогао јапанском произвођачу да изгради своју репутацију широм свијета. У "Тојоти" истичу да се и дан-данас, након пола вијека експлоатације, у употреби налази велики број возила чувене "ланд крузер серије 40".

"Ланд крузер серије 40" лансиран је 1960, а у понуди су биле четири верзије са различитим међуосовинским растојањем, што је омогућавало велики број каросеријских опција и надоградњи - од пик-ап варијанти са једним редом сједишта, до класичних возила са тврдим кровом и три реда сједишта.

Производња ове генерације окончана је у Јапану 1986. године, али је "серија 40" наставила да се израђује све до 2001. у бразилској фабрици, под ознаком "тојота бандеиранте" (или "серија 50").

"Серија 70" представљена је 1984. године у двије основне варијанте - "хеви дјути (као радно теренско возило) и "лајт дјути" (путничка верзија).

"Тојота" је 1996. на тржиште избацила "серију 90", са којом је "ланд крузер" постао знатно модернији аутомобил, а број варијанти је био сведенији и у суштини се састојао од верзије са троја и петора врата. Упркос модернизацији, "ланд крузер" је задржао репутацију поузданог и издржљивог теренаца и у 21. вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана