“Тесла” претекао Тојоту по вриједности компаније

Srna
“Тесла” претекао Тојоту по вриједности компаније

ЛОНДОН - Компанија “Тесла” постала је највриједнији свјетски произвођач аутомобила, претекавши Тојоту, пошто је цена њених акција забиљежила рекордан скок.

Акције овог произвођача електричних аутомобила дотакле су 1.134 долара у среду ујутро, чиме је тржишна вриједност компаније достигла 209,47 милијарди долара, што је отприлике за четири милијарде долара више од Тојотине тренутне тржишне капитализације, извјештава ББЦ.

Касније ток трговања, акције “Тесле” су склизнуле.

Ипак, Тојота је у погледу продаје и даље свјетски “број 1”, с обзиром на то да је прошле године продала око 30 пута више аутомобила, и да има преко 10 пута веће приходе од америчког ривала.

Јапанска компанија је продала 10,46 милиона возила током пословне године, која је завршена у марту, и остварила приход од 30,2 билиона јена (281,20 милијарди долара).

“Тесла” је 2019. годину завршио с продајом од само 24,6 милијарди долара, испоручивши 367.200 возила, наводи британски јавни сервис.

Међутим, инвеститори су оптимистични у погледу потенцијала америшке фирме, и по свему судећи верују да би она могла да доминира на тржишту електричних аутомобиле у будућности.

Калифорнијска компанија је забележила три профитабилна квартала заредом прошле године и задржала тај замајац током прва три месеца 2020. године, упркос епидемији корона вируса.

Власник “Тесле”, Илон Маск, изјавио је да ће ове године купцима испоручити 500.000 возила.

Вредност “Тесле” је сада око три пута већа од вриједности америчких конкурената, Џенерал Моторса и “Форда”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана