Тесла престигао Мерцедес у САД

гс
Foto: скриншот

Истовремено, БМВ тврди да Тесла уопште није премијум марка.

Шта ви мислите?

Према подацима које је објавио Експериан, Тесла је закључно са септембром у САД испоручио 230.855 возила, чиме је избио на треће мјесто најтраженијих премијум марки у тој земљи у овој години, испред Мерцедеса који је до сада продао 213.708 аутомобила.

На првом мјесту по продаји и даље је БМВ са 259.237 новорегистрованих аутомобила, док је други Лексус са 245.864 испоручених возила.

Тесла је за првих девет мјесеци продао 76 одсто више аутомобила у САД него у истом периоду 2020, док је, поређења ради, Лексус напредовао за 33%, а БМВ за 36%.

"Можда је још прерано рећи да Тесла трајно надмашује Мерцедес по продаји у Америци, али чињеница да је то успео да уради са знатно мањом гамом производа је импресивна", изјавила је извршна директорка у Едмундсу, Џесика Колдвел.

"С обзиром на то каква је ситуација са недостатком чипова на тржишту, вероватно је преурањено давати било какве дугорочне прогнозе јер се произвођачи аутомобила боре са различитим степеном потешкоћа, али овај резултат ипак показује снагу Тесле. Додуше, важно је истаћи и да постоји дебата да ли Теслу уопште треба сматрати премијум брендом на исти начин као БМВ Мерцедес, Лексус или Ауди."

БМВ: Тесла није прави премијум бренд

Са друге стране, извршни директор БМВФ-а Оливер Ципсе сматра да се Тесла не такмичи у истом премијум сегменту тржишта као тај њемачки произвођач аутомобила.

Ципсе је недавно у интервјуу за њемачку публикацију Ханделсблат изнио своје мишљење о Тесли. Није се плашио да критикује моделе америчког произвођача у прошлости и током интервјуа је имплицирао да је БМВ више фокусиран на задовољство купаца него што је то случај са Теслом.

"Тесла баш и није део премијум сегмента", рекао је он.

"Они имају веома снажан раст захваљујући политици снижавања цена, али ми то бисмо урадили јер мораш да задржиш неки ниво. Оно у чему се разликујемо је наш стандард квалитета и поузданости - имамо различите аспирације у погледу задовољства купаца", објаснио је Ципсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана