Тесла готово удвостручио производњу у 2021, продато скоро милион возила

BBC
Foto: tesla.com

​Амерички произвођач електричних аутомобила имао је изузетно успјешну 2021, а у тој компанији очекују одличне продајне резултате и у овој години. Продаја Тесла возила порашће за више од 50 одсто у 2022. у поређењу са прошлом годином упркос проблемима у ланцу снабдијевања, рекао је извршни директор компаније Илон Маск.

Амерички произвођач електричних аутомобила пријавио је рекордних 5,5 милијарди долара профита прошле године

Зарада је порасла за 71 одсто на 53,8 милијарди долара у 2021. години, а купцима је испоручено нешто више од 936.000 возила, преноси ББЦ.

Компанија је упозорила да ће се раст успорити, јер проблеми у ланцу снабдијевања који утичу на производњу аутомобила и даље ограничавају њен производни капацитет.

Маск је рекао да је 2021. година била "пробна година за Теслу и за електрична возила уопште". Он је истакао да се компанија борила, као и све друге, са изазовима у ланцу снабдијевања, али да је упркос томе прошле године увећала производњу за скоро 90 одсто.

Компанија је навела да је ланац снабдијевања "главни ограничавајући фактор" раста, као и да ће вјероватно то наставити и током 2022. године.

Произвођачи аутомобила широм свијета боре се са недостатком микрочипова, међу осталим проблемима у производњи и ланцу снабдевања, иако се сматра да Тесла ради боље од већине.

Тесла користи чипове који су мање ријетки и брзо очитавају софтвер, док конкуренти успоравају производњу.

Америчка компанија, која је почела да производи електричне аутомобиле у Калифорнији, сада има фабрике у Кини и у Тексасу, док је у току изградња још једне у Берлину. Такође, компанија планира да ове године отвори двије фабрике микрочипова и других дијелова, као и нових батерија.

Маск је рекао да Тесла разматра отварање још фабрика у будућности. Аналитичари наводе да је Тесла могла да произведе до 20 одсто возила више у посљедњем кварталу 2021. године да није било проблема у снабдијевању.

Они такође оцјењују да је повећана испорука у комбинацији са "импресивном зарадом" компаније показатељ снажног раста потражње за електричним аутомобилима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана