Tesla Cybertruck није довољно безбједан да би се продавао у Европи

Agencije
Tesla Cybertruck није довољно безбједан да би се продавао у Европи

У Њемачкој сматрају да је каросерија електричног камионета сувише крута да би пружила одговарајућу заштиту путницима, али и да представља опасност по пјешаке.

Иако је већ неколико стотина хиљада потенцијалних купаца у САД, али и другим земљама широм свијета, показало интересовање за Tesla Cybertruck, могуће је да овај камионет неће добити дозволу за продају у Европи - барем не у свом тренутном облику.

Како преноси њемачки АутомобилеWоцхе, у тој земљи сматрају да је конструкција недавно представљеног електричног камионета превише ригидна да би задовољила прописане безбедносне стандарде на тржишту ЕУ.

Сувише крута каросерија није добра ни за безбједност путника, уколико нема "зона гужвања" приликом судара, а нефлексибилни челични панели са оштрим ивицама и угловима могу много озбиљније да повриједе пјешаке, у поређењу са лако савитљивим елементима на предњем бранику и маски аутомобила који су пројектовани да заштите пјешаке у случају удара.

Према ријечима Штефана Телера, експерта из њемачког ТÜВ-а, неопходне су значајне модификације основне структуре Tesla Cybertruck да би се задовољили критеријуми за безбједност путника.

"Предњи браник и хауба морају бити у стању да апсорбују енергију удара како би заштитили пјешаке", додаје Телер.

Он даље наводи да на каросрији електричног камионета нема елемената који би се у случају удеса деформисали и амортизовали енергију судара, па ће на путнике дјеловати огромне силе. У том случају, чак ни ваздушни јастуци неће бити од велике помоћи.

Штефан Телер каже да Tesla Cybertruck у тренутном облику не би могао да добије дозволу да се продаје у Њемачкој као великосеријски продукцијски аутомобил.

Како је онда могуће да је овај камионет довољно безбједан за САД, али не и за Европу?

Наиме, Tesla Cybertruck се у Сједињеним Државама квалификује као лако теретно возило, а за ту класу аутомобила не примјењују се иста правила у погледу безбједности као за обична путничка возила.

Са друге стране, у Европи безбедност таквих возила испитују ЕуроНЦАП и друге сличне организације које посебно инсистирају на елементима пасивне безбједности, било да је ријеч о путницима у аутомобилу или о пјешацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана