Швеђани уз помоћ Римца срушили најекстремнији свјетски рекорд VIDEO

Агенције
Швеђани уз помоћ Римца срушили најекстремнији свјетски рекорд VIDEO

Произвођач ексклузивних суперспортских аутомобила Koenigsegga објавио је да је њихов модел Регера поправио рекорд у дисциплини у којој се може надметати свега неколико хипераутомобила на свијету, међу којима је и Bugati Chiron.

Дисциплина која се састоји од убрзања из места до 400 km/h и поновног заустављања (0-400-0 km/h) ставља на велико искушење могућности аутомобила по питању убрзања, али и кочног система.

Шведски Koenigsegg је на том пољу готово без конкуренције, а сада је сопствени рекорд још једном побољшао, али са другим моделом – умjесто Агере РС који је држао претходни најбољи резултат, на писту је изашао Regera са хибридним поогном.

Koenigsegg Regera је хипераутомобил који има бензински мотор снаге 1.100 КС и три додатна електрична мотора. Укупна комбинована снага погонског система износи више од 1.500 КС, а обртни момент достиже 2.000 Нм.

Овдjе се у причу укључује и позната фирма из Хрватске, Римац Аутомобили. Та компанија је по наруџби Koenigsegga развила посебну батерију која упркос капацитету од само 4,5 kWh, може да испоручи тренутну снагу од 500 kW.

Регера је тако успио да убрза из мировања до 400 km/h, и затим се заустави, за само 31,49 секунди. Конкретно, 22,87 секунди до 400 km/h и остатак за заустављање.

Тај маневар је изведен при температури од 16 степени Целзијуса, на 70 метара надморске висине, а у питању је писта једног аеродрома у Шведској.

Рекорд је срушен 23. септембра, а за управљачем је био Sonny Persson.

Подсjећамо, претходни рекорд држао је Koenigsegg Agera RS, а износио је 33,29 секунди. Примjера ради, Bugattијевом Chironу је за исту ствар било потребно 41,96 секунди.

И то није све, на крају видеа Christian von Koenigsegg упозорава да је Регера оборио два рекорда. Други је још увијек тајна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана