Сузуки најавио електричне моделе

GS
Foto: Suzuki

Сузуки је објавио своје планове за наредне године, уз најаву да ће наставити да се фокусира на тржишта Јапана, Европе и Индије.

Сузуки такође намјерава да даље продуби своју сарадњу са Тојотом.

Ипак, најважнија је електрификација. Саопштено је да компанија има за циљ да до 2050. године "достигне угљеничну неутралност” у Јапану и Европи, а у Индији до 2070. године.

С тим у вези, Сузуки обећава неколико потпуно електричних модела.

Прва земља у којој ће се појавити нови Сузукијев потпуно електрични аутомобил биће Јапан, што ће бити комерцијални кеи аутомобил, још током фискалне 2023. године. Након тога, тамо ће се продавати и путнички електрични аутомобили, укључујући кросовере, а укупно ће до 2030. године за јапанско тржиште бити представљено шест електричних модела.

У Европи и Индији, први електрични аутомобил ће се наћи у продаји 2024. године, а Сузуки је прецизирао да ће индијским купцима бити понуђен кросовер базиран на концепту еВX, који је недавно приказан на Ауто Еxпо сајму. До 2030. године, Европа ће имати пет електричних Сузуки модела, укључујући СУВ и аутомобиле Б класе; Индија ће до тада добити шест ЕВ модела.

Истовремено, компанија планира и нове моделе са моторима са унутрашњим сагорјевањем. Поред тога, Сузуки намјерава да понуди возила на ЦНГ, биогас и етанол у Индији.

Према презентацији, два модела ће бити глобална, најављени су за сва главна тржишта Сузукија, то су компактни СУВ-ови. Један од њих је серијска верзија концепта еВX, а други ће бити ЕВ варијанта Сузуки Фронкса. Јапанцима и Индијцима ће и даље бити доступан субкомпактни СУВ (електрична верзија Сузуки Хустлера), а у Европи ће бити електрични Џимни, можда у будућем модернизованом облику, .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана