Страх од кинеских произвођача: Европски електрични аутомобили не могу да им конкуришу цијеном

ГС
Foto: Илустрација

У Кини можете да купите електрични аутомобил већ за 3.700 евра, док у Европи цијене стартују тек од 15.740 евра.

Кинески произвођачи електричних аутомобила у овоме тренутку имају велику предност над европским и америчким, наводи фирма за анализу тржишта ЈАТО.

За сада је то велики проблем за европске марке које су присутне на кинеском тржишту, али заостатак би се могао показати изузетно проблематичним на европском тржишту, преноси портал б92.

Модели марке Порше или Мерцедес имају своју публику и увијек ће је имати, али у сегменту возила за масовну публику, Кинези су у предности – њиховим електричним аутомобилима толико је пала цијена да је кинеска влада смањила субвенције за њихову куповину.

Чак се и Волксњагенов електрични СУВ ИД.4 сусрео са озбиљним проблемима у Кини гдје му продајни бројеви нису идеални.

Просјечна цијена електричног аутомобила у Европи од 2011. порасла је за готово 10.000 евра на око 42.600 евра – што је повећање од 28 одсто.

У Сједињеним Државама цијена је чак порасла за 38 одсто, на 42.700 долара (36.200 евра) у посљедњих десет година.

Са друге стране, у Кини су се цијене готово преполовиле, са 41.800 евра у 2011. на 22.100 евра данас.

Јер, док су се Кинези у протеклој деценији фокусирали на јефтине аутомобиле, европски и амерички произвођачи су улагали у све боља, и скупља високотехнолошка електрична возила.

У Кини можете да купите електрични аутомобил већ за 3.700 евра, док у Европи цијене стартују тек од 15.740 евра. У САД најјефтинији модел на струју кошта од 24.800 евра.

Зато све више расте страх од кинеских аутомобила који би и у Европи могли заузети значајан тржишни удио и напасти европске конкуренте. Тренутно су у Европи доступни кинески МГ и Аињаyс, али тек се очекује инвазија произвођача из Кине, као што су Ора или Нио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана