"Стојадин" - пола вијека аутомобила који није знао за границу

гс
Foto: гс

Године 1971. половином марата у Београду је одржан Сајам аутомобила и на њему први пут представљена "застава 101".

Октобра исте године је започета масовна производња овог модела која је трајала до 2008. године, пише РТС

Готово свака породица на овим просторима је имала популарног "стојадина". Многи мисле да су "Југо" или "Фићо" најпродаванији модели аутомобила, али то није тачно.

" 'Фићо' и 'Југо' су наши најпознатији бреднови аутомобила. Сви сматрају да су они најпродаванији, међутим 'стојадин' носи апсолутни рекорд. Он је произведен у највише примерака, 1.273.000, од чега је 224.000 отишло у извоз", наглашава Новица Марковић, оснивач "Застава 101 клуба".

"Застава 101" је био наш први и послкедњи ауто. Први зато што је први модеран хечбек у Европи који је произведен по лиценци "фијата 128". Потпис носе Данте Ђијакоса и Паоло Боано за дизајн овог аута. Аурелио Ламперди познат по "ферари" моторима, носи потпис за мотор. Иако има италијанско порекло, "стојадин" је наш национални ауто.

"Производња је кренула скромно, да би се од 1972. убрзавала. Нема породице која га није возила и то је ауто младости многих људи. Нема човека када ме види у мом 'стојадину' да се не осмехне или да ми не махне", додаје Марковић.

Иначе "стојадина" кога Новица свакодневно вози, три прута је био потпуно уништен у саобраћајним несрећама и прешао је 240.000 километара. Купио га је дјед. Отац је провео младост возећи га, а сада га је преузео Новица и његови синови. Никада није био гаражиран, али је од првог дана покриван цирадом и до сада их је поцепао скоро четрдесетак.

"Овај аутомобил је стандардни од 1.100 кубика и 55 коњских снага. Брзина је фабрички декларисана на 135 километара на час, али у реалности, ако је добро одржаван ауто, може да пође и много више. Максимум који сам ја измерио је 157 километара на сат, по ГПС на пробној стази", наглашава Марковић.

"Стојадини" су преваљивали путеве и по саванама, пустињама, мочварама и разним трновитим пределима, а 14. фебруара 1975. године "Застава" је организовала храбру и амбициозну експедицију до Килиманџара. Главни носиоци организације су били редитељ Бранко Балетић, професор Милан Ракочевић, дугогодишњи декан Архитектонског факултета и Бранимир Перић Џо, познати српски рели возач.

Пет серијских "стојадина" је скинуто са траке, четири су брендирана и извађена су им задња сједишта, а један је био у пуном фабричком сјају и кренули су од Крагујевца пут Килиманџара. Осим ове експедиције, "застава 101" је тестирана и на Хималајима на Ротон пасу, стази за тестирање теретнских возила на највишој надморској висини на свијету, наглашава оснивач Клуба "Застава 101".

Како савјетује гост Шаренице, Новица Марковић, ко жели да уђе у свијет олдтајмера прилика је да купи једну "заставу 101" јер тренутно не коштају пуно и да је среде, сигурно ће им се исплатити.

Он још увијек ни за које паре не жели да прода свог "Стојадина".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана