Шта која ознака значи на аутомобилу ?

index.hr
Шта која ознака значи на аутомобилу ?

Ознаке мотора често збуњују и солидне познаваоце аутомобилизма. Проблем је у томе што, генерално, ове ознаке не морају да значе ништа.

То су ознаке које произвођачи аутомобила користе без универзалних правила, пише “Index.hr“.

То су маркетиншке ознаке које произвођачи дају својим моделима на основи процјене шта ће највише привући купце. Не постоје никакви стандарди одређене марке, одређеног модела или генерације. Они нас наводе да мислимо да постоје нека правила, али у ствари не постоје, пише “Телеграф”.

Ако у ознаци постоји слово Д, онда је сигурно ријеч о дизелашу?

Не обавезно, иако је то углавном случај. Неки од изузетака су Mitsubishi (GDI), Nissan (DIG-Т) и Мазда (DISI).

Шта значи легендарна ознака TDI?

Сигурно “Turbo Disel Injection”, Или можда “Turbocharged Direct Injection”. Шта би онда требало да значи SDI?

SDI значи “Suction Diesel Diesel Injection”, односно ради се о акрониму за “Saugdisel Direkt Enspritzung”. У грубом преводу, “атмосферски с директним убризгавањем”.

Шта онда TDI конкретно означава?

А још кад у причу убацимо нпр. Dodge Caliber који користи 2.0 TDI мотор, али под ознаком 2.0 CRD. Па онда Jeep Patriot 2.0 CRD с истим VW-овим мотором, а ту је и Patriot 2.2 CRD с Мерцедесовим мотором, који Мерцедес у својим моделима означава као CDI...

Може се овако посматрати: CRD – Common Rail Diesel. Ову ознаку користе сва возила Chrysler групације (Dodge, Jeep, Chrysler), без обзира на то чији мотор користе, а већ знамо да су користили и VW-ове и Мерцедесове моторе.

Међутим, имамо Мерцедес који узме мотор фирме Reanult и залијепи CDI ознаку на задњи дио аута, а са друге стране свој дизел мотор да другом произвођачу који стави своју ознаку по жељи.

JTD - Фиатова ознака за прву генерацију дизелаша с “Common Rail” системом. То је акроним од “Jet Turbo Diesel”. Ова породица мотора долази с четири и пет цилиндара уз два или четири вентила по цилиндру. Осим возила из Фиат групације (плус Alfa Romeo и Lancia), користе их и аутомобили других марки, али под другим ознакама. Ту су и MultiJet мотори који представљају другу генерацију. Када се MultiJet угради у Алфу, он постаје JTDм, у Опелу се претвара у CDTи, Saab с овим мотором носи ознаку TiD или TTID, а Сузуки га у својим возилима назива DDiS.

Када је Опел у питању, ознака CDTi је ту без обзира на то ко је конструисао или ко производи мотор - Фиат, Исузу, Форд/Peugeot/Цитроен, ВМ Мотори…

А сада, када су Французи (PSA Peugeot Citreon, тј. од 2016. “PSA Group” на енглеском) преузели Опел, користиће вјероватно само њихове дизел моторе.

Слово “Т” указује на то да мотор има турбо пуњач?

Не обавезно. BMW своје дизелаше означава једноставно додавањем слова “д” - без обзира на то имају ли један, два или три турбо пуњача. Исто важи и за бензинце – слово “и” нам не говори колико турбо пуњача има.

Ту је и Ауди који има бензинце и с турбо пуњачем и с компресором, али сви носе ознаку TFSI (или TSI).

А славни TWIN Spark или TS (Алфа Ромео)?

То значи да мотор има двије свјећице по цилиндру - једну главну и једну помоћну с циљем да се постигне мирнији рад у леру. Кад смо већ код Алфе, ту је и бензински JTS (“Jet Thrust Stoichiometric”) с директним убризгавањем горива. У 99 одсто других случајева слово Т у ознаци указује на то да мотор има турбо пуњач (или компресор или комбинацију турбо пуњача и компресора у одређеним случајевима).

Форд и групација PSA Peugeot Citroen остварили су озбиљну сарадњу на развоју дизел мотора разних кубикажа.

На примјер, ови мотори уграђивани су у Фордове под ознаком TDCi, у Peugeot и Citroen моделе под ознаком HDi, као и у возила марке Мазда, Волво, Тоjота, Јагуар, Ланд Ровер и Мини, од којих сваки има своју ознаку.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана