Шта боја моторног уља говори о његовом стању?

G.S.
Foto: Ilustracija

Возачи често процјењују стање уља по боји, најчешће приликом куповине половног аутомобила. Неки чак додирују ово уље како би провјерили његову конзистенцију. Има ли смисла?

Црно уље у дизелу након замјене

Чак и непосредно након измјене моторног уља у дизел мотору оно постаје црно. То може довести до размишљања да није ни замијењено. Наравно, говоримо о мотору који је већ одрадио неке послове, пише аутомобили.ба.

Како истичу стручњаци, то је разлог за радост. То значи да је уље упило чађ и везало је, чиме се спречава накупљање наслага у различитим дијеловима мотора. Чађ у уљу не утиче негативно на његове карактеристике, јер - ако је правилно усклађена с мотором - то и јесте његова улога.

Уље је тако чисто да се не види
Чисто уље можемо видјети на шипкама за мјерење код нових аутомобила. Они који су управо изашли из салона имају толико чисто уље да вам је потребан прави угао свјетла да видите његов ниво.

Што је са старијим аутомобилима?
Најчешће се чисто уље виђа код мотора на ауто-гас. ЛПГ подстиче чисто сагоријевање и не ствара велику количину загађивача, што значи да је боја уља дуго слична боји свјежег уља. Треба ли то бити разлог за весеље? Да. Међутим, при постављању датума замјене не би требало да будете под утицајем његове боје.

У већ кориштеном уљу таквог мотора, али још увијек чистом, накупљају се невидљиве хемијске нечистоће које неповољно утичу на уље и погоршавају његове карактеристике подмазивања. Углавном се ради о сумпору.

Сумпор закисељује уље и погоршава његове карактеристике подмазивања. Зато неки произвођачи нуде уља са саставом који продужује вијек трајања. У случају аутомобила на ЛПГ, при кориштењу стандардног уља, стручњаци препоручују његову замјену много чешће него код аутомобила без плина.

Ријетко или густо уље?
Понекад користимо вискозност уља да одредимо његову густоћу. Многима је очито да је 0W-20 вискозност ријетко уље, а нпр. 10W-60 густо уље. Можете користити ове појмове колоквијално, али исто тако морате знати да у пракси може бити потпуно другачије.

Све зависи од услова у којима уље дјелује и какве каратеристике има. Може се догодити да се уље ниске вискозности згусне на високим температурама, а уље високе вискозности разриједи док мотор ради. То је због индекса вискозности уља.

На примјер, уље 15W-40 имаће вишу вискозност на собној температури у поређењу с уљем 0W-40. На 100 Целзијусових степени оба ће имати исту вискозност, а на вишим температурама, односно на најтоплијим мјестима мотора, уље 0W-40 имаће већу вискозност од уља 15W-40.

Стручњаци подсјећају да је потрага за уљем највећег могућег вискозитета врло рискантна јер су стандарди произвођача мотора приоритет. Прениска или превисока вискозност доводи до промјене у отпору мотора и функционисању хидрауличких компоненти, нпр. подизача вентила или варијатора времена вентила или затезача.

Као резултат тога, непромишљена измјена уља може резултирати, у најбољем случају, повећањем буке мотора и смањењем перформанси, а у најгорем случају, кваровима, као што је растезање разводног ланца.

Важно је користити само распон који допушта произвођач мотора, чак и када сами бирате вискозност. Такве се информације увијек могу пронаћи у упутствима за употребу.

"Модерна моторна уља толико су напредна да од купца захтијевају пажљиво читање етикета. Заправо, није довољно ни знати вискозност уља, јер унутар једне од њих већ постоји неколико варијанти уља које се разликују, на примјер, по одобрењима произвођача. Изглед уља у паковању никако не би требало да утиче на вас, поготово јер га обично видимо на собној температури. Боја, прозирност и мирис током рада не говоре нам ништа о карактеристикама подмазивања и могу бити збуњујући,преносе Аутомобили.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана