Српска формула ускоро на стази

novosti.rs
Српска формула ускоро на стази

Послије три године рада и развоја, српска формула “морава” ускоро ће угледати свијетлост дана.

Израда болида, по свим стандардима ФИА, у завршној је фази и Србија би до прољећа 2019. могла да се подичи формулом која ће својим перформансама, али и ниским трошковима производње и одржавања, омогућити прије свега српским аутомобилистима да усаврше своја знања и вештине, пишу Вечерње новости.

Формула “морава” је концепт који је развијен у сарадњи са легендарним инжењером Формуле 1 Енрикеом Скалабронијем. Како открива за лист Зоран Стефановић, власник Стефан ГП тима, овај болид ће покретати модификовани мотор који је својевремено прављен у фабрици ДМБ у београдској Раковици.

“Реч је о мотору који је некада уграђиван у “југо” и “заставу 101”. Максимална снага мотора је 100 КС и уз убрзање од 4 до 4,5 секунди до 100 километара, у зависности од преноса, достизаће максималну брзину од 225 километара на час. Болид има све безбедоносне елементе ФИА стандарда 2018”, открива Стефановић.

Гуме ће, како истиче Стефановић, такође радити један домађи произвођач. Послије тестирања возила у три до четири трке, у плану је организација домаћег и регионалног шампионата.

“Оно што је била моја основна идеја и захтев јесте да се све што може прави у Србији. Правићемо, дакле, све осим кочница, резервоара за гориво и точкова у нашој земљи, у нашим радионицама”, каже Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана