Србија тестирала ново војно теренско возило “Застава НТВ”

Агенције

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин присуствовао је данас на полигону Центра Националне возачке академије “НАВАК” код Руме промоцији и тест вожњи новог војног теренског возила “Застава НТВ”.

 

 

Ријеч је о возилу за домаће потребе произвођача “Застава ТЕРВО” које је за сада урађено у двије варијанте - као комби и камион.

Возило је намијењено за тешке теренске услове, има погон на сва четири точка, те додатну носивост од 1.400 килограма плус 1.700 килограма вуче додатног средства.

Планиране су и разне врсте надоградњи за потребе јединица, служби и родова Војске Србије.

Вулин је најавио да ће Министарство одбране учинити све да Војска Србије буде опремљена новим возилима, наоружањем и средствима

“Војска Србије не сме да заостаје у технолошком смислу ни за једном другом армијом у нашем окружењу. Као што видите, ми се трудимо да на првом месту купујемо домаћу памет, домаће производе, купујемо оно што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе”, рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће возило “Заставе ТЕРВО” до краја године бити уведено у наоружање Војске Србије.

Говорећи о новом теренском возилу “Застава НТВ”, вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да је ријеч о возилу који заједнички развијају Војно технички институт и фабрика “Застава ТЕРВО”.

Он је додао да је возило направљено у двије варијанте, по захтјеву тактичког носиоца Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, а по свим карактеристикама у свјетском је врху и апсолутно превазилази све што је до сада за ту намјену на располагању Војсци Србије.

У кострукционом смислу, нагласио је Милорадовић, за возило “Застава НТВ” изабране су компоненте и главни подсистеми реномираних свјетских произвођеча највише класе, а остало су урадили српски инжењери, стручњаци и радници у предузећу “Застава ТЕРВО”.

“У конструкторским испитивањима возила су прешла више од 2.000 километара. Возило улази у завршна испитивања ради увођења у наоружање”, рекао је Милорадовић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана