Спортско срце у новом руху: Дебитовао Cupra Leon

Agencije
Спортско срце у новом руху: Дебитовао Cupra Leon

Спортска варијанта новог Seat Leon имаће свјетску премијеру почетком марта на женевском сајму аутомобила.

Високоперформансни Leon од ове генерације производиће се под амблемом бренда Cupra, попут спортске верзије модела Ateca, а доступан је у хечбек и караван опцији.

Аутомобил је базиран на стандардној верзији новог Leon, који је представљен прије непуних мјесец дана.

Од регуларне варијанте шпанског компактног аутомобила разликује се по неким стилским детаљима, као што су другачија предња маска и већи отвори за ваздух у бранику.

Ту су још и специјално дизајниране алу-фелге и спортски аеродинамички додаци на праговима, док се позади истичу два пара издувних цијеви које извирују из дуфузора на доњем дијелу браника.

Заштитни знак Cupre Leon су детаљи у боји бронзе, који осим амблема бренда украшавају и точкове аутомобила, али и завршетке издува.

Спортски елементи уочљиви су и у унутрашњости аутомобила, прије свега на "засјеченом" волану, папучицама ножних команди и сједиштима, док детаљи од алуминијума и коже доприносе премијум амбијенту.

Мотив бронзане боје видљив је на више мјеста, укључујући оквире вентилационих отвора, украсне детаље на управљачу и штеп на рукохватима и волану.

Кокпитом доминирају два дигитална екрана. Дигитална инструмент табла има дијагоналу од 10,25 инча, а екран мултимедијалног система 10 инча.

Поред гласовних команди, на располагању су и Андроид Ауто и Apple CarPlay функције за повезивање с мобилним телефоном.

Испод хаубе је 2.0 TSI турбо-бензинац, доступан у три верзије снаге.

Базични производи 245 КС и 370 Нм, средњи располаже са 300 КС и 400 Нм, а топ верзија резервисана је само за караван варијанту и испоручује 310 КС и такође 400 Нм.

Мотори су повезани с аутоматизованим мјењачем са дуплим квачилом. Снага се код прве двије верзије шаље на предње точкове, док је погон на сва четири точка резервисан за најјачу варијанту, која од 0 до 100 км/х убрзава за 4,8 с.

Максимална брзина електронски је ограничена на 250 км/х.

Велика новина је да ће нови Cupra Leon моћи да се наручи и у "плуг-ин" хибридној опцији коју сачињавају 1.4 ТСИ мотор, електромотор и батерија капацитета 13 кWх. Укупна комбинована снага погонског система достиже 245 КС (180 кW), а максимални обртни момент 400 Нм.

Овај модел ће моћи да се вози и само уз помоћ електричне енергије, а у том случају са пуном батеријом ауто може да пређе до 60 км.

Цупра Леон ће бити изложен пред публиком предстојећег Сајма аутомобила у Женеви, а у продајне салоне стиже касније током године, када ће бити познате и цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана