“Шкода суперб II” - лимузина која крши правила

Глас Српске
“Шкода суперб II” - лимузина која крши правила

Зашто “суперб” није популарнији, с обзиром на све своје квалитете? Избјегавају га чак и многи љубитељи VW-а и “аудија” којима је потребан већи ауто. Зашто? Можда само зато што не носи знак VW или “ауди” на “њушци”?

То је реалност и ту не може ништа да се уради. На срећу, много је оних који размишљају рационално и гледају практичну страну - а “суперб” је дефинитивно врло практичан.

Много простора на задњој клупи

Зашто почињемо тест причом о простору на задњој клупи? Зато што се по томе издваја из своје цјеновне класе, а прескаче чак и класу изнад. У “супербу” на задњој клупи можете да се испружите као човјек, без обзира на то колико су високи возач и сувозач. Стога није ни чудно што га као службено возило бирају политичари, директори... који би могли да си приуште и неку другу марку. По простору на задњој клупи може се поредити директно са, на примјер, “мерцедесом” С класе, БМЊ-ом серије седам или “аудијем А8”.

Истина, ту је тунел на средини који може да смета трећем путнику, али у поређењу са многим другим лимузинама ситуација је сјајна.

Пртљажник

У пртљажник може да се смјести заиста много - запремина му је 565 литара.

Међутим, иако је ријеч о лимузини, не постоји чврста преграда између пртљажног и путничког простора, већ могу да се споје обарањем наслона задње клупе, па могу да се превозе и дужи предмети - тако се добија укупно 1.670 литара. Ту је и врло занимљив начин отварања врата пртљажника. Могу да се отворе у два степена. Наиме, може да се подигне само лимени дио, као код класичне лимузине, док задње стакло остаје на мјесту, а могу да се подигну и лимени и стаклени дио, као код хечбека. Сам пртљажник је прилично правилног облика, ширине од 100 до 110 цм, дубине 107 цм, када се рачуна од товарне ивице до наслона, односно 180-220 цм, када се рачуна од товарне ивице до наслона сувозачевог сједишта, у зависности од тога колико је сувозачево сједиште гурнуто напријед.

У коју класу спада?

“Суперб” је тешко сврстати у одговарајућу групу. Често га гурају у класу у којој су “VW пасат”, BMW серије три, “мерцедес” Ц класе и “ауди А4”, мада је од свих дужи за 10 до више од 20 центиметара.

Није то баш драматична разлика у дужини, али постоји толика разлика у простору за путнике на задњој клупи да не можемо да их ставимо у исту класу.

У њемачкој премијум тројци на задњем сједишту се не осјећате баш пријатно ако сте иоле виши растом, иако се ови аутомобили генерално сматрају породичним, мада и ту стављамо знак питања - намучите се сваки пут када убацујете или вадите дијете из дјечјег сједишта...

Зато се А4, Ц класа и “тројка” не узимају за вожњу одраслих на задњем сједишту, већ се иде на А6, Е класу и “петицу”. Пошто “суперб” нуди чак и више простора од те друге премијум “тројке”, да ли онда спада у њихову класу?

По димензијама да, по неким другим стварима не... Можда је зато најбоље не сврставати га нигдје - “суперб” је класа за себе.

Можда бисмо могли да га поредимо са лимузинама као што су “хјундаи соната” и “кија магентис”. Лимузинама са много простора по врло прихватљивим цијенама које су на нашем тржишту прошле практично непримијећене, нарочито “магентис”.

Који мотор има?

Познати 2,0 ТДИ овдје има 170 КС. Ту је и обртни момент од 350 Нм у распону од 1.750 до 2.500 о/мин. Сасвим довољно за аутомобил тежак тону и по - до “стотке” га потјера за мање од девет секунди.

Мјењач је аутоматски ДСГ са двоструким квачилом. И управо смо дошли до најпроблематичније ставке, односно питања које се врло често поставља када су у питању многи модели VW групације (VW, “ауди”, “сеат”, “шкода”).

Да ли треба узимати ауто са аутоматским ДСГ мјењачем?

Немамо одговор на питање исплати ли се и колико је ризична куповина аутомобила са аутоматским ДСГ мјењачем. Зашто? Зато што нисмо нашли ниједног стручњака, домаћег или страног, као ниједан провјерен извор који би могао или желио на јасан начин да објасни читаву проблематику и представи коначан закључак онако како то (наши) људи воле - црно или бијело (нема између).

Остала моторизација

Сви мотори су добро познати из других модела VW групације.

Верзија 2,0 ТДИ са 170 КС знатно је заступљенија него што се очекује. Сматрамо да је управо овај мотор најбољи избор.

Ту је и она слабија верзија 2,0 ТДИ са 140 КС (такође није лоша), као и стари добри 1,9 ТДИ, који ипак са својих 105 КС не обезбјеђује перформансе какве заслужује оваква лимузина.

Ова два слабија дизелаша имају пумпа-бризгаљка (Pumpe-Düse - ПД) убризгавање, док је 2,0 ТДИ са 170 КС добио “комон-рејл”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана