Шкода обуставља производњу у Чешкој због несташице чипова

Танјуг
Foto: ГС

ПРАГ - Чешки произвођач аутомобила Шкода Ауто ограничиће или ће у потпуности прекинути производњу аутомобила у све три фабрике у Чешкој од 18. октобра до краја године, а због свјетске несташице чипова.

Обустава производње могла би тешко да погоди чешку економију, будући да Шкода Ауто која је део Фолксваген групе, доприноси са пет одсто чешком БДП- у, али и чини девет одсто чешког извоза, преноси Еурактив. Производња је претходно била обустављена у септембру на недељу дана из истог разлога. Недостатак полупроводних чипова погодио је читав аутомобилски сектор у свету, а европски произвођачи зависе од азијске производње која је у паду због пандемије корона вируса.

"Очекујемо да ће производња полупроводника постепено опет бити покренута у другој половини 2022. године. Цела ситуација са несташицом требало би тада да се смири", рекао је директор за комуникације Шкода Аута Томаш Котера. Он је рекао да је приоритет за компанију да обезбеди послове и компензацију за раднике у фабрици и додао да запослени примају 85 одсто зараде.

Чипови су стратешке компоненте дигитализованог свеијта, а док се ограничава њихова производња у азијским земљама, све више расте потражња за њима на светском нивоу. Европска комисија објавила је раније да ће увести "европску уредбу о чиповима", која би требало да утиче на повећање производих капацитета у Европи и да повећа међународну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана