Шкода Kodiaq 4x4 – XL крстарица

GS
Шкода Kodiaq 4x4 – XL крстарица

Посљедњих година, много модела различитих произвођача нашло се у категорији која се популарно назива СУВ.

Набрајање без списка сигурно ће довести до тога да се понеки и заборави, али Шкодин Kodiaq највјероватније неће бити међу њима.

На тржишту је око три године, али је својом појавом, а прије свега односом цијене и квалитета за категорију у којој се налази, заслужио да се готово увек нађе на скраћеној листи оних којима је овакво возило потребно, а уједно и оних који цијене свој новац.

Кодиаљ је највећи СУВ у Шкодиној породици и, како се налази на добро познатој МQB модуларној платформи Волксваген групе, гене дијели са Тигуаном и Сеат Тарацом али је од њих незнатно већи.

Осим у бројевима, он заиста тако и изгледа уживо, са масивном маском и широким свјетлосним групама које су, кад су се појавиле, означиле дизајнерски правац којим су кренули и сви остали аутомобили у Шкодином портфолију.

О некаквим посебним дизајнерским цртама не може да се говори с обзиром да су линије Kodiaqа оштре и чисте, онако како налаже Волксvагенова корпоративна визија, а осим свјетлосних група напред ту су и “оштра” стоп светла позади, препознатљиве линије.

Ипак, црте “лица” нису нешто што је пресудно у избору Kodiaqа. Велики “чех” је за чак 21 центиметар дужи од братског Тигуана, што је недавно натјерало матичну кућу да на тржиште избаци и продужени Тигуан Eллспeјс, који има тачно 4,7 метара - колико и Кодиаљ.

Продаја је, ипак, показала да Шкодин модел не угрожава продају Тигуана, али појављивање XL верзије можда је прави показатељ колико су Чеси урадили добар посао.

Исто може да се каже и за кабину. У њој је много детаља који асоцирају на Волксваген групу, а знак у средини обруча управљача је ту да вас с времена на вријеме подсјети у којем аутомобилу се налазите.

Посебно кад је ријеч о боље опремљеним примјерцима, као онај што је био на нашем тесту, гдје постаје потпуно јасно да Шкода више ни у чему не заостаје за ривалима који продају скупље моделе.

Сам улазак у Kodiaq је упечатљив.

Сједиште у висини кукова особе просјечне висине омогућава да се у кабину лако смјесте сви, са добрим прегледом имајући у виду саму форму возила – додатно, ту су ипак и сензори напред и позади, уз активирање камере за вожњу уназад, тако да се Кодиаљом, без обзира на велике димензије, веома лако управља.

Опције подешавања управљача (који је у свим нивоима опреме обложен фином кожом) и сједишта, довољне су да свако може да нађе добру позицију за управљачем, а једина замерка за верзију у “стајл” пакету опреме је изостанак електричног подешавања сједишта, с обзиром на присуство неких других детаља, као што су гријачи сједишта и ретровизора...

Кабина Кодиаља заиста је огромна, са мноштвом преграда и остава, укључујући и ону испод сувозачког седишта, док је у вратима могуће одложити и велике боце – детаљ за похвалу је што је овај простор обложен меканом тканином, што често није случај ни у моделима луксузних брендова.

Задња клупа са масивним наслоном за руке у средишњем делу пружа обиље простора и заиста је фасцинантно што у Kodiaq лако могу удобно да се смјесте и двометраши.

Удобности доприноси и опрема у вишем пакету, па је сјајан додатак трозонски клима-уређај, поменути гријачи, али и фина кожна седишта који чине да боравак у кабини овог дива буде веома пријатан.

Додатни плус је одличан распоред команди које су једноставне, прегледне и лаке за употребу, а велики екран мултимедијалног система, осјетљив на додир, ту је да додатно олакша коришћење система који су понуђени у менију – од радија, преко навигације, до подешавања режима вожње...

Да су у Шкоди заиста урадили добар посао кад је реч о утиску боравка за управљачем Kodiaqа, можда најбоље говори култивисаност рада великог, снажног дволитарског ТДИ агрегата.

Снагатор са 190 коњских снага сјајно пристаје Kodiaq-у, а инжењери су успели да га одлично “спакују”, па се он у неким режимима не чује ништа више од тихих бензинаца.

За то је вероватно заслужан и одличан обртни момент који је у својој максималној вриједности од 400 њутнметара доступан чак и испод црте од 2.000 о/мин, па се вибрације и нешто виши ниво буке појављују у најнижем степену преноса и при вишем броју обртаја.

Да читав пакет функционише беспрекорно, задужен је ДСГ мењач, уз који иду опције мануелне промене степена преноса преко ручице или полуга иза обруча управљача.

Али, имајући у виду природу аутомобила и уживање у вожњи помоћу класичне аутоматске промјене степена, ове опције заиста нису неопходне.

Ту постоје, вјероватно, због понуђеног “спорт” режима вожње који је, такође, сувишан, имајући у виду одличну усклађеност у “нормал” режиму вожње система за динамичку контролу шасије (ДЦЦ).

За заинтересоване, ту је и режим “еко” којим су покривени сви возачки афинитети, а Шкода је додала и команду “офф-роад”, којом се додатно подешава контрола тракције и активира контрола спуштања низбрдо.

Такође, као помоћ возачу, постоји и режим вожње “снијег”, који је доступан на свим возилима са погоном на четири точка, какав је био и тестирани примерак...

У овом сегменту, Kodiaq се током вишедневног теста показао као беспријекоран, посебно кад је ријеч о стандардном режиму вожње, а није засметао ни утисак да од овог модела ипак постоје и агилнији ривали – за дуга путовања са више путника и много пртљага, Кодиаљ је готово савршен избор!

У читаву причу се уклапа и простор иза петих врата. Конструисан као аутомобил са опцијом уградње два сједишта у трећем реду, аутомобил поседује огроман пртљажни простор који у верзији возила са стандардна два реда седишта располаже запремином од читавих 720 литара, што је највише у класи.

Обарањем наслона могуће га је проширити и на невероватних више од 2.000 литара – утисак је да се мислило и на оне који се често селе и желе да у једној тури транспортују све осим плакара!

Шкода је са Kodiaqом још једном показала своју озбиљност. Тржиште је добило један веома квалитетан “XL СУВ” који задовољава својим карактеристикама у вожњи, али и пријатно изненађује квалитетом израде у кабини – од материјала преко завршне обраде.

Многи елементи присутни су од основних пакета, избор мотора је такође прилагођен потребама тржишта, па су Чеси пружили могућност свима да могу да направе своју верзију Kodiaqа, која им пре свега одговара кад је у питању цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана