Савјети за вожњу по снијегу: Како безбједно стићи од А до Б

GS
Foto: drivingtest

За почетак, најпре очистите снијег који се наталожио на вашем аутомобилу.

Већина возача није баш срећна када мора за волан по снегу, јер осим што сњежне падавине смањују видљивост, стварају и клизав премаз на путу због којег и најмања грешка може да доведе до судара, пише 24сата.хр.

Исто тако, за температуре испод нуле морате да бринете о поледици која се зими ствара на коловозу, а ни густа магла нам не иде у прилог.

Који аутомобили морају да имају обавезан енергетски пасош и да ли им то мења цену

У таквим условима возачи су изненађени и понекад превише агресивно притискају папучицу кочнице, што доводи до блокирања точкова и проклизавања возила, а ту вам често ни АБС неће помоћи.

Зато, смањите брзину, убаците мијењач у нижу "брзину" и зауставите возило лаганим додиром кочнице. Ово ће спријечити точкове да се блокирају и активирају АБС систем.

Нагло окретање волана такође може бити опасно јер точкови не пријањају за подлогу као у нормалним условима вожње, па наглим окретањем точка можете створити негативан ефекат еквивалентан наглом кочењу.

Такође, смањите притисак на папучицу гаса, јер осим веће потрошње, проклизавање точкова неће вам донијети ништа добро.

Лаганим отпуштањем квачила пустите да се возило полако покрене, затим умјерено дозирајте гас и мијењајте брзине глатким покретима.

У сваком тренутку будите изузетно фокусирани на себе, али и на друге учеснике у саобраћају.

Држите сигурносну удаљеност већу него што мислите да је довољна – на примјер, ако за идеалне услове држите растојање на око 20 метара, онда у снијегу и леду повец́ајте га на најмање 50 метара.

На узбрдици важе скоро иста правила као и за вожњу по сувој подлози. Након што сте зауставили возило, повуците ручну кочницу а поновно кретање изведите на сљедец́и начин – лијевом руком држите волан, а десном лагано отпустите ручну кочницу.

Постепено отпустите квачило и додајте гас, а након што се возило покрене у жељеном правцу, потпуно отпустите ручну кочницу и наставите лагано да додајете гас.

Ово правило не важи за аутомобиле са електронском ручном кочницом. Отпустиц́е се аутоматски након што систем препозна да је возило кренуло напред.

Срећан пут!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана