Сајам аутомобила у Женеви неизвјестан и сљедеће године?

ГС
Сајам аутомобила у Женеви неизвјестан и сљедеће године?

Организатори овогодишњег Сајма аутомобила у Женеви били су принуђени да читав догађај откажу само неколико дана пред отварање заказано за 5. март, а како сада ствари стоје велика је вероватноћа да женевског ауто-салона неће бити ни 2021. године.

Наиме, с обзиром да су припреме за мартовски сајам биле већ приведене крају, а та манифестација ипак није одржана, организатори су затражили од женевског кантона финансијску помоћ како би покрили губитке који се процењују на 11 милиона швајцарских франака (10,3 милиона евра) и почели припреме следећу годину.

Власти у Женеви су предложиле пакет помоћи у износу од 16,8 милиона франака (15,7 милиона евра), али је Фондација Међународног сајма аутомобила у Женеви, која организује ову традиционалну изложбу четвороточкаша, у међувремену одустала од првобитног захтева уз образложење да су наметнути услови позајмице у супротности са статутом Фондације.

"Нажалост, услови везани за зајам, нису прихватљиви за Фондацију. У ствари, они су у супротности са статутом и нарочито са сврхом Фондације која је формирана пре више од 100 година", наводи се у саопштењу.

Спекулише се да су организатори у међувремену добили сигнале од многих великих произвођача аутомобила да они не планирају учешће на сајму 2021. уколико до њега дође, али да би били заинтересовани да се у Женеви појаве 2022. године.

И пре избијања пандемије било је упадљиво да ауто-компаније све чешће "прескачу" велике међународне изложбе четвороточкаша, како због уштеде, тако и због смањеног интересовања потенцијалних купаца који своје активности везане за информисање и куповину аутомобила "селе" на Интернет.

Криза изазвана коронавирусом само ће оснажити ове трендове у будућности, па треба очекивати да велике сајамске манифестације почну да мењају своју традиционалну концепцију и прилагоде је новим комуникационим каналима и савременим кретањима на аутомобилском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана