Руски суперкамион “урал-4320”: Моћна машина за коју нема препрека VIDEO

Горан Ајдер
Руски суперкамион “урал-4320”: Моћна машина за коју нема препрека VIDEO

Иако се може рећи да су мање важни, то није тако, јер војни камиони и те како имају улогу у свим оружаним снагама широм свијета. Довољно је рећи да су управо такви камиони највише допринијели својим ангажовањем у скоро свим ратовима и војскама током људске историје и да су управо они били једна од најзаслужнијих карика за напредовање на фронтовима широм свијета и једна од најпоузданијих карика за све оружане снаге широм планете.

Превозили су све, од војника, оружја, муниције, лијекова, хране итд. Максимално су употребљавани, некад и превише, да би задовољили високе стандарде неких армија. Камиони су од првих дана употребе па све до данас добијали на значају и улози. Међутим, данашњи камиони и они прије 50 година толико се разликују да је то неспојиво.

Данашњи камиони су толико моћне машине да могу савладати скоро све препреке, поготово када је у питању ангажовање у војним службама. Управо такав је камион некад Совјетске, а сада Руске армије “урал-4320”, визуелно и конструкцијски је скоро исти као и онда када се почео производити. Међутим, модернизацијом, односно побољшањима која су се годинама дешавала руски “урал-4320” унапријеђен је максимално, побољшана је безбједност возила, издржљивост мотора, и уграђени разни уређаји за вишеструке намјене.

Руси су максимално унаприједили камион “урал-4320” колико се то могло да би служио и у будућем времену. Вриједност руског “урала-4320” у поређењу са другим сличним камионима, нарочито онима који долазе са Запада и из Америке, немјерљива је зато што су некад совјетско, а сада руско оружје и техника толико издржљиви да то мало која земља може произвести. Уз то треба да додамо да су руско оружје и слични производи цијеном сервисирања толико прихватљиви да је то такође немогуће поредити са Западом, који има високе цијене, и наравно, у свему томе је главни квалитет и поузданост руског оружја и сличних ствари.

Руски “урал-4320” је камион спреман за све, и за најтеже задатке који се могу тражити од њега. “Урал-4320” као платформа је у могућности да буде основна војна верзија камиона која има бочне странице, врата пртљажника и цераду која се по потреби ставља и скида са луковима, а простора има за 27 војника. Такође има могућност да вуче артиљеријско оружје и приколице максималне тежине до 12 тона. Друга варијанта је наоружана лансирном рампом, такозване модерне совјетске оргуље, трећа варијанта је тегљач под називом “урал-442” који има носивост до 10 тона, а такође ту су и друге варијанте камиона као деминерске службе, медицинско-санитетске, инжењерија па све до цивилних служби као што су цивилна заштита и истраживачке лабораторије.

Кабина “урала-4320”, нова верзија, урађена је од челичне и полимерне конструкције и има мјеста за возача и још двије особе. За ову верзију развијен је и додатни оклопни комплет који заштићује предњи дио кабине мотора од малокалибарске ватре као и сличног оружја. Ово све говори о томе колико је војни камион “урал-4320” моћан. Још један доказ издржљивости овог камиона је и његова служба у Уједињеним нацијама. Пројекат градње овог камиона започет је 1974. године, а прва верзија носила је назив “урал-375Д”.

“Урал-4320” има носивост до 4,5 тона ван асфалта, а шест тона на асфалту. “Урал-4320” у првим варијантама покреће 10,85-литарски В8 дизел мотор XаMZ-740, који развија 210 КС, након тога је побољшан мотор са 220 КС, а задња и најјача верзија мотора је XaMZ-238М2 који развија 240 КС. “Урал-4320” 6џ6 има погон на свих шест точкова са пуним радним временом и опремљен је централизованим системом за надувавање гума. “Урал-4320” посједује и верзију камиона 4x4.

“Урал-4320” може да ради у свим временским условима у распону температура од -50 степени до +50 степени Целзијуса, има могућност и преласка водених препрека дубине до 1,75 м. Интересантан је податак да овај камион, колико год година имао, још је у служби и још се производи.

Многе земље посједу овај моћни камион, а то су, прије свега, Русија, затим Ангола, Колумбија, Куба, Грчка, Грузија, Гватемала, Лаос, Мексико, Филипини, Уругвај, Венецуела итд. Техничке карактеристике камиона “урал-4320”: тежина празног возила осам тона, дужина 7,37 м, ширина 2,5 м, висина 2,87 м, максимална брзина до 90 км/час.

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана