Русија у Абу Дабију представила најновији амфибијски транспортер BT-3F

Спутњик
Русија у Абу Дабију представила најновији амфибијски транспортер BT-3F

АБУ ДАБИ - Руски оклопни транспортер за маринце БТ-3Ф, који је направио холдинг "Високопрецизни системи" (дио "Ростеха") у стању је да довезе до обале 14 војника под пуном опремом.

Руски новитет је представљен на Међународној изложби наоружања "ИДЕКС-2021" у Абу Дабију, преноси телевизија "Звезда".

- Предности овог возила су велики капацитет унутрашњег простора где се може смјестити 14 војника, не рачунајуćи два члана посаде", рекао је замјеник извршног директора фабрике "Курганмашзавод - гдје је возило направљено, Роман Хромов.

Војно возило је опремљено стабилизованим митраљезом на даљинско управљање калибра 12,7 са термовизијским нишаном. То претвара возило не само у средство за превоз војника, него и у застрашујуćу борбену јединицу. БТ-3Ф је изграђен на бази војног возила БМП-3.

- Тренутно се возило тестира, након чега је планирана испорука једном од купаца који је веć потписао уговор преко 'Рособоронекспорта'. Очекују се и даља државна тестирања за Министарство одбране Русије и касније примање у састав наоружања - додао је Хромов.

За војно возило, како је истакао, заинтересоване су и помоćне јединице, међу којима су везисти, војни лекари и остали. Хромов објашњава да су у почетној фази планирали да предлажу да се БТ-3Ф користи као платформа за различиту опрему.

Руски гусенични оклопни транспортер предвиђен је за транспорт маринаца, припадника обалске страже и копнених снага, као и за ватрену подршку.

БТ-3Ф има мотор УТД-29 од 500 коњских снага, захваљујуćи којем може да развије брзину до 70 километара на сат. Брзина на води износи десет километара на сат. Домет вожње на копну је 600 километара, а на води возило може да проведе седам сати без допуне горива.

Возило је тешко 18,9 тона, а оклоп обезбјеђује потпуну заштиту од митраљеза великог калибра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана