Рампа за Теслина возила у државној управи и војсци Кине?

Танјуг
Рампа за Теслина возила у државној управи и војсци Кине?

ЊУЈОРК, 19. марта (Тањуг) - Њујоршки Вол Стрит Журнал (WSJ) пише данас да Кина, позивајући се на забринутост за националну безбједност, уводи ограничење на употребу Теслиних електричних возила за државне и војне сужбенике.

Сличну информацију је пласирала и агенција "Блумберг", наводећи у свом извијештају да су Теслини аутомобили забрањени у одређеним областима.

Ова ограничења стижу након што је држава спровела безбједносни преглед возила и, како наводе ови амерички медији, наводно утврдила да Теслини сензори у аутомобилима могу да сниме фотографије окружења на локацијама на којима се возила налазе, преноси ЦНБЦ.

Вол Стрит Журнал додаје, позивајући се на добро обавијештене изворе, да би Тесла тако могао да дође до важних информација, као што су, на примјер, подаци о томе када и гдје се аутомобили користе.Такође, могао би да прати и већи број личних података, попут листинга контаката мобилним телефоном ако је повезан са аутомобилом, наводи се у тексту њујоршког листа и додаје да Кину забрињава да би те информације могле да буду прослијеђиване Сједињеним Државама.

Из Тесле нису одмах одговорили на захтјев за коментаром, а акције компаније на Њујоршкој берзи, рано јутрос прије званичног отварања трговања, пале за око 1,1 одсто.

Кинеско тржиште има све значајнију улогу у Теслиним укупним испорукама и производњи. Приход компаније од продаје у Кини је више него удвостручен на 6,66 милијарди долара, што чини 21 одсто од укупних прихода од 31,54 милијарде долара.

То је значајан скок у односу на 2019. годину, када је Теслина продаја у Кини достигла 2,98 милијарди долара, односно 12 процената укупних прихода од 24,58 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана