Први снијег и лед на путу – шта знати, шта радити, шта не радити

B92
Први снијег и лед на путу – шта знати, шта радити, шта не радити

У недељу је у региону пао први снег, а иако се не очекују сметови, изузетно је важно да будете спремни за све услове и прије свега возите опрезно.

Иако су зиме нешто блаже, а снијега је мање него раније, возаче током године очекује неколико мјесеци вожње у отежаним, зимским условима на које се треба прилагодити.


Као и сваке године у ово вријеме није на одмет да се подсјетимо неких савјета и правила понашања која ће нам помоћи да вожњу по снијегу започнемо и завршимо безбједно.

Кључне ријечи требало би да буду знање и опрезност, а не страх. Али, прије свега, неопходно је да ваш аутомобил буде адекватно опремљен за снијег.

Иако је претходних дана било скоро 20 степени, сувишно је напомињати да од данас не треба ни да помишљате на вожњу ако на вашем аутомобилу немате монтиране зимске пнеуматике.

Гуме нису једина неопходна ствар

Добри брисачи и течност за прање вјетробрана која не леди када су температуре у минусу једнако су важни за прегледност у вожњи. Водите рачуна да увијек имате довољно течности у спремнику а ако идете на дужи пут понесите са собом резервно паковање, може вам затребати успут.

Метлица или четка којом ћете очистити наслаге снијега са паркираног аутомобила такође спада у списак ствари које неизоставно треба да имате код себе, баш као и стругач леда.

Када очекујете да снијег напада преко ноћи, ове двије алатке можете држати и у кући, како бисте ујутру пре уласка у аутомобил најприје очистили снијежни нанос, па тек онда отворили врата возила.

У сваком случају, прије вожње обавезно уклоните сав снијег са вашег аутомобила. И са крова, и са хаубе и са бочних стакала и са регистарских таблица.

На тај начин ћете спријечити да снијег спада током вожње на вјетробранско стакло вашег аутомобила, али и да засипа возила која се крећу иза вас и омета друге возаче.

Унутрашње површине прозора у аутомобилу обавезно одмаглите прије кретања. Савијет је да топао ваздух из вентилационог система усмјеравате и према вјетробрану, како би ова стаклена површина остала топла током вожње.

Активирање клима уређаја док је укључено гријање најефикасније одмагљује стакла.

Ако вентилација не може да одради посао до краја, постарајте се да у аутомобилу имате суву и чисту крпу да бисте допрли до дијелова стакла која су и даље замагљена.

Провјерите да ли су брисачи залијепљени за ветробранско стакло због леда који се створио између две вожње, такође, немојте их користити док на ветробрану има леда. То је погубно за брисаче.

Дугорочно излагање веома топлом ваздуху у вожњи учиниће вас поспаним и деконцентрисаним па повремено отварајте и затварајте прозоре како бисте проветрили аутомобил и задржали концентрацију и будност у вожњи.

Кључна формула за безбједност – без журбе и наглих покрета

Снијег на путу затева од возача да се прилагоди на нове услове у вожњи, али и да промјени начин размишљања. Златно правило је да не правите нагле покрете и маневре.

Важно је и да се не крећете непримерено брзо, односно да возите спорије него онда када на путу нема снијега.

На путу ћете понекад наићи на посебне саобраћајне знаке за ограничење брзине, које важи само у случају сњнежних падавина на путу. Када видите такав знак, обавезно прилагодите брзину возила броју који пише на табли.

Увијек држите безбједно одстојање у односу на возило испред вас, у нади да ће се истог савјета придржавати и возач који се налази иза.

Такође, када падне снијег више не можете возити у истом степену преноса, у којем сте возили по сувом. Посебно када скрећете или пролазите кроз раскрснице у овако тешким условима.

Генерално, савјет је да ручицу мијењача током вожње убаците у вишу брзину, чиме ћете постићи боље пријањање током промене правца.

Шта каже наука?

Да би се возило понашало како то од њега очекујете – да скрене када окренете волан у жељеном смјеру или да се заустави када притиснете кочницу, пресудно је добро пријањање гума.

С обзиром да се контакт аутомобила са коловозом остварује преко пнеуматика, трење између гума и асфалта је кључни фактор у процесу вожње.

Коефицијент трења може се кретати од 0 (када трење између два објекта уопште не постоји) до 1 (озанчава максимално могуће трење). Квалитетне аутомобилске гуме у контакту са потпуно сувим асфалтом имају коефицијент око јединице.

Када се исте те гуме котрљају по влажном коловозу, коефицијент већ пада на 0,7, што није превише опасно, али захтијева повећану опрезност у вожњи.

Међутим, на снијегу се ствари драматично мењају. Коефицијент пада на свега 0,15, а у случају леда на само 0,08.

То значи да је трење у зимским условима вожње (снијег или лед) десетак пута мање него када возите по сувом асфалту и на температурама које су знатно изнад 0

Како теорију примјенити у пракси?

Као што смо већ напоменули, у вожњи по снијегу битно је да окретање волана и притискање папучица за гас и кочницу изводите благо и одмјерено.

При поласку из мјеста умјерено додајте гас лагано притискајући папучицу, док не осјетите да се возило покренуло из мјеста и да точкови имају добар контакт са подлогом.

Ако због сњежног покривача не можете да кренете, пробајте да наизменично убацујете ручицу мијењача у прву брзину и у рикверц, померајући ауто помало напред-назад, све док се не извучете из снијега.

Смањено тријење између гума и путне подлоге условиће дужи зауставни пут, па са кочењем треба започети раније, примјењујући такође мању силу притиска на команду него када возите по сувом. На тај начин се избјегава и губитак контроле над возилом услијед наглог кочења.

Треба имати на уму да зауставни пут може да буде два, три па и пет пута већи него када кочите по сувом.

Када возите на узбрдици, покушајте да равномерно држите гас и да се не зауствљате без потребе, јер се може десити да више не можете да кренете. Ако аутомобил испред вас стане, водите рачуна да му оставите довољно простора да може поново да крене - рачунајте на то да може да се деси да проклиза и да почне да се неконтролисано креће уназад.

Престројавање је веома незгодан процес по овако тешким условима за вожњу.

Иако знају да им је изузетно тешко да зауставе свој аутомобил, неки возачи занемарују ту чињеницу и престројавају се испред других возача као да је пут сув. Како знају да ће возач којем су пресјекли пут бити у стању да се заустави? Не знају, зато је важно да увијек држите адекватно растојање и да омогућите себи да се безбједно зауставите.

Када ви мијењате саобраћајну траку, немојте да правите нагле покрете воланом и да жустро додајете гас, јер можете да изгубите контролу над возилом.

У сваком тренутку током вожње важно је да будете потпуно концентрисани и још пажљивији него иначе, јер се возачке грешке на снегу ријетко опраштају.

Ако немате довољно искуства у вожњи по снијегу, потражите празан паркинг или неку другу равну и пространу површину на којој се не одвија саобраћај и нема других возила или пешака у близини. Ту ћете моћи да увјежбате промјену правца, убрзавање и кочење у сњежним условима и да стекнете осјећај како се ваш аутомобил понаша на снијегу.

Припреме за пут: Очекујте неочекивано

У идеалном свијету, путарске службе раде савршено и путеви су увијек очишћени од снијега. Међутим, иако се путари труде да очисте снијег са коловоза што пре, понекад је због тешких временских услова или људског фактора то немогуће урадити у кратком временском року.

Зато, ако полазите аутомобилом на пут по снијегу, обавезно се информишите се о стању на путном правцу којим ћете се кретати, али увек рачунајте и на могућност да се ситуација у мешувремену измјени и погорша.

Будите спремни на то да ћете у аутомобилу можда провести више времена него што сте планирали - напуните резервоар до врха, како бисте имали довољно горива за рад мотора у мјесту и грејање у случају застоја.

Исто важи и за ваш мобилни телефон - напуните батерију до краја уочи поласка на пут. Понесите и довољно течности и нешто хране за сваки случај, а није на одмет да имате и ћебе у возилу.

Ваша искуства у вожнии по снијегу можете подијелити у коментарима. Возите пажљиво и срећан пут!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана