Први продукцијски БМW и4 сишао с производне траке творнице у Минхену

Срна
Foto: Скриншот

Електропокретам БМW и4 придружио се неколицини других модела које баварска аутомобилска компанија производи у својим минхенским производним постројењима.

У БМW-овој творници у Минхену која ће ускоро прославити 100. рођендан обиљежили су почетак производње електропокретаног модела и4 с којим наново наглашавају свој пут према потпуној електрификацији.

Електрични БМW и4 тако постаје дио шароликог друштва модела који се производе у БМW-овој матичној творници, а у управљачким структурама баварске аутомобилске компаније наглашавају да ће до 2023. године више од половине аутомобила који ће се направити у Минхену бити дјелимично или потпуно електрифицирано.

За модернизовање творнице, у којој ће се поред постојећих конвенционалних модела које покрећу мотори с унутрашњим сагоријевањем производити и електропокретани модели, БМW је већ инвестирао више од 200 милиона еура, а већ је објављено да се производња четвероцилиндарских мотора до краја године сели у производне погоне у Великој Британији и Аустрији.

Слабији БМW и4 еДриве40 покреће електромотор који развија 340 КС и 430 Нм обртног момента, а капацитет батерија довољан је за прелазак 590 километара (према WЛТП нормама).

Снажнија верзија крије се иза ознаке М50, а покрећу је два електромотора који комбиновано производе 544 КС и 795 Нм обртног момента, што је довољно за убрзање од 0 до 100 км/х за 3,9 секунди и електронски ограничених 225 км/х. Једно пуњење батерија осигурава прелазак 510 километара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана