Производња Смарта сели се у Кину, да ли Европа остаје без још једног ауто-бренда?

Agencije
Производња Смарта сели се у Кину, да ли Европа остаје без још једног ауто-бренда?

Кинеска аутомобилска компанија Геелy преузела је 50 одсто удела у бренду Смарт од Даимлера. Заједно ће производити мале градске аутомобиле, који ће убудуће умати искључиво електрични погон.

Смарт аутомобили ће се од 2022. године производити у Кини. Да ли ће тако Европа остати без још једног бренда?

За многе који посједују Смарт возила код нас добра је вијест да ће моћи још бар 15 година да имају техничку подршку за садашња возила преко овлашћене мреже Мерцедеса, преноси РТС. Међутим, нови електрични Смартови имаће издвојену продају и сервис.

Нови електрични модели стижу од 2022. године па надаље. Мерцедес-Бенз ће водити рачуна о дизајну и стилу будућих модела, а Геелy ће водити сектор за инжењеринг.

"Неће бити разлике у квалитету, идемо на премијум бренд који ће и по стандрарду пластике и стандарду електрокомпоненти бити на високом свјетском нивоу", каже Ола Калениус из Даимлера.

Главна продаја се очекује у Кини које је иначе и највеће аутомобилско тржиште у свијету.

"Имамо амбицизне планове за производњу од 100.000 до 350.000 малих градских аутомобила. Годишње то ће бити велики профит и за Мерцедес али и за Геелy", тврди Ли Шуфу из те кинеске компаније.

До лансирања нових модела 2022. године, садашњи Смарт аутомобили настављају да се производе у Даимлеровим погонима у Француској и Новом Месту у Словенији, али само у верзијама са електричним погоном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана