Продато више од три милиона електричних аутомобила

Срна
Продато више од три милиона електричних аутомобила

Париз - Број електричних аутомобила на путевима у свијету прешао је рекордна три милиона у 2017. години, што је повећање за 54 одсто односу на претходну годину, наводи се у Глобалном извјештају о електричним аутомобилима Међународне агенције за енергију /ИАЕ/. У извјештају ИАЕ наводи се да је више од милион електричних аутомобила продато у 2017. години и да је више од пола њих продато у Кини.

“Укупан број електричних аутомобила на путу у свијету прешао је три милиона, што представља пораст за више од 50 одсто у односу на 2016. годину”, наводи се у извјештају.


Кина је остала највеће тржиште електричних аутомобила у свијету, са око 1,23 милиона електричних аутомобила на путевима. Иза кине су Европа и САД, са око 820.000, односно 760.000 електричних аутомобила, јавио је “Спутњик”.

Земље сјеверне Европе остале су лидери када је ријеч о тржишном удјелу. У Норвешкој продаја електричних возила чини 39 одсто укупне продаје аутомобила, док у Шведској и Исланду чини 12, доносно шест одсто од укупне продаје возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана