Продаја Волво аутомобила у јулу је пала за петину

Танјуг
Foto: Илустрација

ОСЛО- Јулска продаја групе Волво аутомобили пала је за 21,5 одсто у односу на исти мјесец 2021. јер су проблеми у ланцу снабдијевања наставили да притискају производњу, али би могла да се врати на ранији ниво у наредним мјесецима, саопштио је шведски произвођач возиа.

Недостатак полупроводника и других компоненти смањио је производњу и продају аутомобилске индустрије у последњим кварталима, али је Волво прошлог мјесеца саопштио да биљежи „изразито побољшање“ стабилизације свог ланца снабдијевања, преноси Ројтерс.

„Под условом да се нормализација настави, компанија очекује да ће производња прогресивно расти у наредним мјесецима. Усљед овог очекиваног побољшања, компанија предвиђа да ће малопродаја бити иста или нешто нижа у цијелој 2022. години у односу на обим у 2021“, наводи се у саопштењу Волво аутомобила.

Потпуно електрични аутомобили имали су удио од само 3,5 посто у јулској продаји компаније са сједиштем у Гетеборгу, која планира да до средине ове деценије 50 посто њене продаје чине потпуно електрични аутомобили.

„За цијелу 2022. годину остаје циљ да имамо двоцифрени удио потпуно електричних аутомобила у продаји“, додали су из Волва, који је у већинском власништву кинеског Гили холдинга.

Продаја компаније у Кини порасла је у јулу за 6,4 процента, док је у Сједињеним Државама пала за 40,7 посто, а у Европи за 29,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана